Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brinkman: bouwkavels gemeenten moeten goedkoper

Volgens Brinkman, scheidend voorzitter Bouwend Nederland, heeft de verlaging van de overdrachtsbelasting een permanente impuls aan de huizenmarkt gegeven.

29 januari 2013

Gemeenten zouden de prijzen voor bouwkavels flink moeten verlagen om een impuls aan de woningmarkt te geven. Dat zegt Elco Brinkman, de scheidend voorzitter van Bouwend Nederland, dinsdag in een interview met Nu.nl. ,,Dat kan wel 10 procent goedkoper.''

Impuls huizenmarkt
Volgens hem heeft de eerdere verlaging van de overdrachtsbelasting een permanente impuls aan de huizenmarkt gegeven. ,,Als gemeenten hun grondprijzen verlagen, kan dit eenzelfde effect opleveren. Gemeenten krijgen toch niet meer de prijs die ze voor de kavels wilden halen'', aldus Brinkman.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
De virtuele winsten wegen, in de meeste grondexploitaties, echter niet op tegen de virtuele (maar even goed in beeld gebrachte) verliezen.



Men beseft nog steeds te weinig/niet dat het realiseren van bouwkavel, iets meer voeten in de aarde heeft dan enkel het omzetten van de bestemming op de kaart.



Het hoge prijskaartje wordt sterk beinvloed door:

* het saneren van de aangekochte gebieden.

* de standaardinrichting van het openbare gebied

(wegen, ondergrondse infra, verlichting, riolering),

* de realisatie van gewenste voorzieningen

(sporthal, scholen, speelplekken, trapvelden)



Een lage grondprijs berekenen houdt direct in dat op bovenstaande zaken moet worden bezuinigd (leest geschrapt). De grondprijs voor woningbouw gaat dus niet meer om een marktprijs (tot 2008), maar in de huidige markt simpelweg om een kostprijs.



Indien de grondprijs toch omlaag moet, betalen de inwoners van de gemeente het verschil. Is dat dan wenselijk?
Niek / jurist
Tuurlijk is Eelco Brinkman een lobbyist. Een een hele succesvolle want hij krijgt heel wat voor elkaar. Het punt is dat wat hij voor Bouwend Nederland naar binnen praat, uiteindelijk door de burger betaald wordt. Diezelfde burger heeft jarenlang veel te dure producten van Bouwend Nederland afgenomen, maar daar hoor je deze figuur natuurlijk niet over. Nee, de gouden stromen naar projectontwikkelaars en aannemers moeten blijven stromen. Gemeenten kopen inderdaad grond op, maar zeker niet tegen agrarische prijzen. Warme grond is veel meer waard in de markt. En dan moet er geinvesteerd worden in "openbaar gebied". @Criticus ziet dat, @Eppo niet. Gemeenten mogen geen winst maken terwijl de Exploitatierekening van een bestemmingsplan wel moet kloppen. De grondprijzen zijn daarom reeel te noemen. Kortom, het ziet er niet naar uit dat gemeenten veel kunnen zakken in grondprijs voor de huidige bouwkavels. Misschien wel voor nieuwe plannen, maar dan heb je al snel een ghetto (heel veel hoogbouw op weinig grond met zeer weinig voorzieningen.). Volgens mij zijn diverse steden dit type gebieden juist aan het slopen of herstructureren. Dus zal Bouwend Nederland - net als de rest - de crisis moeten uitzieken. Of zelf meer risico gaan nemen, paar klussen voor kostprijs gaan doen b.v.
criticus
Zou ik ook zeggen als ik Brinkman was, het alternatief is namelijk dat de bouwsector hun winsten ziet dalen, en dat is natuurlijk onwenselijk.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Een vierkante meter agrarische grond kost ongeveer € 10,--. Als de gemeente die 'omtovert' tot bouwgrond ligt de prijs meteen op € 400,-- à € 500,--. Die stijging verklaar je niet met de kosten voor infra. Ik geloof niet in sprookjes. Gemeenten hebben 'ondernemertje' willen spelen met bouwgrond en de burger heeft daar voor betaald. Immers, een schaars product levert meer op. Door die marktwerking zitten nu talloze gemeenten met een financieel probleem. Door die marktwerking daalt de prijs, immers de vraag is afgenomen. Niet piepen over kosten e.d., maar nu ook ondernemer zijn en je verlies nemen. Dat zouden projectontwikkelaars ook doen. Mede dank zij de wet voorkeursrecht gemeenten heeft de lokale overheid zich gemengd in een wereld die niet de hunne is.
gerrie
Ad heeft helemaal gelijk. Schoenmaker blijf bij je leest zeggen ze wel eens. Handelen als een kip zonder kop. Nu maar lekker op de blaren zitten. Bestuurders moeten dit betalen uit eigen zak en niet over de rug van de burger.
de gebeten hond / netto betaler
Hoe durft zo'n schavuit, die het ABP richting bedelstaf hielp door er lekker zinloos uit de ruif te vreten om daarna de zorginstelling Filadelphia richting afgrond te kruien en nu voorman is van de een club met het grootste fraudeverleden ever zich uberhaüpt nog te laten zien.

Man ga pepernoten tellen daar heb je veel meer verstand van!

Walgelijk om iets een podium te geven. BB ga je mond spoelen.

En nee ik ben niet kwaad, ik ben woedend als ik die goof z'n naam maar lees !
J. Derckx
Zodra het verlies van de burger, opgelopen bij de Bouwfraude welke slechts voor 10% aan boetes werd terugbetaald, terug bij de burger is zal er pas vrede zijn en geen gewenst begrotingsgat naar Brussel.

Logisch dat hij voor zijn club opkomt maar zo lopen er velen rond in Den Haag met hun politiek verleden binnen de partij als alibi. Ieder lobby is er 1 teveel als het erom gaat de burger extra geld uit de zak te trekken. Daar is dit kabinet al WK in.
Eppo Burger
Brinkman is natuurlijk een lobbyist, maar hij heeft wel gelijk. Om een voorbeeld te noemen: Gemeente Ede bezit een groot aantal onverkochte bouwkavels die vroeg of laat echt als bouwgrond op de markt komen. Agrarische grond is immers slechts enkele euro's per vierkante meter waard, en bosgrond nog minder. Vanaf 2008 zijn de huizenprijzen in Ede met meer dan 20% gedaald. Een woning die in 2008 nog 2 ton waard was is er nu slechts 160.000 euro waard. Als de bouwkosten een ton zijn, dan komt het waardeverlies van 40.000 euro geheel ten laste van de grondspeculand. De gemeente verliest daarmee 40% van de waarde van zijn bouwkavel. Dit verlies heeft gemeente Ede nog lang niet genomen.



Een ander voorbeeld is gemeente Nijmegen. Nijmegen heeft zeer veel onverkochte bouwkavels in Lent en bij de Waalsprong. Nijmegen ligt echter vlak bij de Duitse grens. Eenmaal de grens over zijn de bouwkavels de helft goedkoper.



Gemeenten spelen voor Griekenland door het onvermijdelijke uit te stellen en gigantische bedragen aan virtueel geld op hun balans op te nemen.
Advertentie