of 59185 LinkedIn

Breda heft stoepkrijtverbod uit 1970 op

Volgens de APV is het zonder schriftelijke toestemming verboden om met kalk, krijt of kleur te tekenen of schrijven in het openbaar. Kinderachtig, oordeelde GroenLinks. De partij vindt het belangrijk dat kinderen kunnen stoepkrijten en kunstenaars zich kunnen uiten. De gemeente reageerde vrijwel direct en kondigde aanpassing van de APV aan.
Reageer

De gemeente Breda gaat het stoepkrijtverbod schrappen dat sinds 1970 in de Algemene Plaatselijke Verordening staat en gaat de creativiteit van kinderen juist aanmoedigen. De gemeente heeft dat besloten nadat GroenLinks in de gemeenteraad het oude verbod ontdekte en er vragen over stelde.

140 euro boete

De vraag of stoepkrijten is toegestaan in de openbare ruimte speelt momenteel bij meer gemeenten. In Apeldoorn, Leiden en Utrecht zijn de regels omtrent het krijten van een stoep afgeschaft dan wel versoepeld. Maar in Den Haag wordt het verbod gehandhaafd, evenals in de Groningse gemeente Haren. Daar kwam de bevolking in opstand tegen de regel die bij overtreding maar liefst 140 euro kost. Vervolgens werd er een Project S-toepkrijt georganiseerd waarbij de stoep van het gemeentehuis van fraaie kleuren en tekeningen werd voorzien.


‘Kinderachtig’
Volgens de Bredase APV is het zonder schriftelijke toestemming verboden om met kalk, krijt of kleur te tekenen of schrijven in het openbaar. Kinderachtig, oordeelde GroenLinks. De partij vindt het belangrijk dat kinderen kunnen stoepkrijten en kunstenaars zich kunnen uiten.

Stoepkrijtwedstrijd
De gemeente reageerde vrijwel direct en kondigde aanpassing van de APV aan. ‘Het artikel is nooit zo bedoeld. Het verbod is alleen voor bijvoorbeeld graffiti.’ Breda kondigde bovendien een stoepkrijtwedstrijd aan. De maker van de mooiste creatie krijgt een vermelding op de Facebookpagina van de gemeente. ‘Naar buiten en krijten met die handel’, aldus de aanmoediging. (ANP/Redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.