of 59130 LinkedIn

Brabantse gemeenten steunen veehouders

Zeventien gemeenten in Noordoost-Brabant hebben zich aangesloten bij kritiek op plannen van de provincie om strengere eisen op te leggen aan veehouders.
1 reactie

Zeventien gemeenten in Noordoost-Brabant hebben zich aangesloten bij kritiek op plannen van de provincie om strengere eisen op te leggen aan veehouders. 

Onvoldoende uitgewerkt
De gemeenten vinden dat maatregelen om de ingrijpende gevolgen daarvan voor boeren te beperken, onvoldoende zijn uitgewerkt. Ze vragen Provinciale Staten in een brief om het besluit uit te stellen. Volgens de plannen moeten Brabantse boeren gaan voldoen aan strengere eisen dan concurrenten in de rest van het land. In 2022 moeten veestallen zijn aangepast aan de nieuwe normen waardoor de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof minder moet worden. Ammoniak is een bedreiging voor de natuur, fijnstof is gevaarlijk voor de gezondheid.

Sleutelpositie
De zeventien gemeenten vrezen voor de gevolgen in hun regio waar boeren een sleutelpositie hebben in de economie, schrijven ze. Als voorbeeld noemen ze veehouders die geen toekomst meer hebben en waar concreet nog niks voor is geregeld.

Kwaad bloed

De brief is namens de regio Noordoost-Brabant ondertekend door de Bossche CDA-burgemeester Ton Rombouts. Dit zette dinsdag meteen weer kwaad bloed bij bewoners op het platteland. Zij vinden dat CDA-burgemeesters het hoofd wegdraaien van de gezondheidsrisico’s, stank en natuurschade om het eenzijdig op te nemen voor de veehouderijsector. 'De oproep van Rombouts is niet geloofwaardig. Zijn verzoek om uitstel is een verzoek om afstel', vrezen de burgergroepen. Provinciale Staten beslissen vrijdag over invoering van de maatregelen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Pieter Vermeulen (fractievoorzitter PvdA Sint-Michielsgestel) op
Meerdere gemeentes hebben van deze zogenaamde oproep namens Noord-Oost-Brabant afstand genomen., waaronder Sint-Michielsgestel. Een grote meerderheid vindt aanpak van de duurzame veehouderij juist noodzakelijk.

Relevante Parlementaire Dossiers