Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabantse corporaties helpen na dure missers WSG

Woningstichting Geertruidenberg (WSG), die in 2010 63 miljoen euro verloor door ‘gebrekkige bestuurlijke professionaliteit’, krijgt hulp van collega's.

08 september 2011
De noodlijdende Woningstichting Geertruidenberg (WSG) is in gesprek met meerdere woningcorporaties in West-Brabant om projecten over te nemen. De corporatie verloor in 2010 praktisch al haar spaargeld door risicovolle en te dure grondaankopen en ‘gebrekkige bestuurlijke professionaliteit’. Het rapport naar de misstappen wordt eind deze maand verwacht.

Grootgrondbezitter
Onder leiding van de vorige bestuurder, Peter Span, ontwikkelde de kleine Brabantse corporatie (circa 4100 huurwoningen) tot een grootgrondbezitter en ondernemend vastgoedbedrijf met diverse woonzorgcomplexen en zorginstellingen in beheer. Het leek WSG, ondanks de economische crisis, zeer voor de wind te gaan. Totdat de jaarcijfers deze zomer lieten zien dat het eigen vermogen in 2010 was geslonken van 67,8 miljoen naar 4,2 miljoen euro.


Te veel hooi
Medio vorig jaar sommeerde het Centraal Fonds Volkshuisvesting de corporatie de omvangrijke projectenportefeuille af te slanken. Toen al was duidelijk dat de kleine corporatie te veel hooi op haar vork nam. Eerder dat jaar stelden de provincie en gemeente Geertruidenberg zich nog garant voor leningen van respectievelijk twaalf en dertien miljoen euro voor een woningbouwproject.


Abc-transactie
Peter Ruigrok, sinds april interim-bestuurder van WSG, verwacht eind deze maand de resultaten van het onderzoek dat accountantsbureau PWC verricht naar de gang van zaken in de voorgaande jaren. Hem was in elk geval één abc-transactie opgevallen die de corporatie veel geld heeft gekost. Bij zo’n transactie maakt een tussenpersoon grote winst bij verkoop tussen twee partijen.

 

1,3 miljoen euro
Dit was het geval bij een grondaankoop in Dinteloord. ‘Er zat 1,3 miljoen euro verschil tussen de oorspronkelijke prijs van de grondeigenaar en de prijs die WSG betaalde’, zegt Ruigrok. ‘Daar was geen logische verklaring voor, dus die transactie is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.’ Dat geld ziet WSG waarschijnlijk niet meer terug. ‘Als alle stukken netjes zijn gepasseerd, kun je daar de tussenpartij niet op aanspreken.


Nog geen claims
Omgekeerd had WSG ook claims kunnen verwachten van gemeenten en bouwers die betrokken waren bij de stilgelegde plannen. Zeker nadat Ruigrok in het jaarverslag constateerde dat bij WSG sprake was van een gebrek aan bestuurlijke professionaliteit, zowel bij de directeur als de raad van commissarissen. Maar de corporatie heeft geen schadeclaims gekregen, zegt Ruigrok. ‘Er is soms pittige discussie. Maar de meeste gemeenten snappen dat je van een kale kip niet kunt plukken.’


Overnemen
De projecten gaan niet allemaal verloren. WSG is druk in gesprek met corporaties in West-Brabant die de bouwplannen voor woningen en zorgcomplexen willen overnemen. Ruigrok denkt de komende weken en maanden voor diverse overdrachten te kunnen tekenen. ‘Er is in de regio veel compassie met de moeilijke positie van WSG.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. van Arum / hoofd financien
Dit is nu het zoveelste geval binnen de corporatiesector. Gebrek aan management, controle van de Raad van Toezicht, bestuurders die veel en veel te lang op hun post zitten en ga zo maar door.

Feit blijft dat er gemeenschapsgeld verloren is gegaan, geld van huurders is verspeeld en de bestuurders komen er zonder gevolgen mee weg.

Ik pleit voor meer toezichthouders buiten de regio die staan fris en vrij zijn en geen binding hebben aan de plaatselijke corporatie.

Trouwens een vraag voor de accountant....hoe geeft dit kunnen gebeuren ?
gerrie
Gebrek aan inzicht en dan moet je maar op de blaren zitten. De bestuurders zullen wel flink hun zakken hebben gevuld en nu ergens anders mooi weer aan het spelen zijn. Prutsers. Je zult ze maar als nieuwe collega krijgen. BBBrrr
joop luster / ontwerper
Veel van dergelijke beslissingen werden (worden) genomen op grond van de plaatselijke woonwensen-onderzoeken. Bij deze onderzoeken kunnen grote vraagtekens gezet worden omdat daarin vaak onreele wensen genoteerd worden. Ook worden de resultaten van deze onderzoeken door wooncorporaties en gemeenten vaak uitgelegd ten faveure van een door henzelf gewenste richting. Gebrek aan democratische controle is evenwel het grootste gemis. Huurdersraden lijden overigens aan hetzelfde gebrek:
Piet / directeur
Tja het zijn beschermde bestuurders. Al functioneer je nog zo slecht, iedereen kan blijven zitten en het salaris gaat gewoon door. Derhalve geen enkele prikkel en geen enkel verantwordelijkheidsgevoel. Kortom hobbyisten met tientallen miljoenen van andermans geld!En als ze al ontslagen zxuden worden,krijgen ze nog een zak met geld mee! Wat een door en door verotte maatschappij! Oplossing m.i.ofwel aansprakelijk stellen, ofwel ontslag zonder ontslagvergoeding en/of uitkering,niet alleen voor de directie, maar ook de raden van toezicht, accountantskantoor c.a.
Paul / projectleider
@Piet, een beetje googlen en je merkt dat die fijne verontwaardiging van jou onterecht is...

„Er stak geen strategie achter de aankopen en er werden te veel risico’s genomen. WSG bezit nu 205 hectare grond en dat is wel heel veel voor een woningcorporatie van deze omvang.”

De raad van commissarissen onderzoekt hoe het zo ver kon komen. De rol van Span wordt ook tegen het licht gehouden. Temeer omdat hij mogelijk niet altijd de juiste of alle relevante informatie heeft gedeeld met de commissarissen. Zo is de voormalig directeur leningen aangegaan waarvoor de vereiste toestemming van de Raad van Commissarissen ontbrak
Piet / directeur
Beste @P,waarschijnlijk begrijp ik Uw opmerking omtrent mijn fijne verontwaardiging niet zo goed.U geeft zelf aan dat betrokkene buiten zijn bevoegdheden heeft gehandeld.Als het gaat om ca 250 ha tegen minstens € 150.000 per ha,gaat het totaal om ca € 35milj. Zelfs al zou het om de helft gaan ca € 17 milj,is het nog absurd. Echter ook diegene die mee werkten een lening zonder de vereiste toestemmingen hebben flink boter op hun hoofd. Kijk ook mijnheer Scholten van het Havenbedijf uit R'dam is veroordeeld omtrent zijn onbevoegd handelen.Weliswaar zijn de straffen doorgaans gering,omdat doorgaans de toezichthouders zeer gebrekkig toezicht houden.
Advertentie