of 59854 LinkedIn

Brabant wil overleg Belgisch kernafval

Noord-Brabant wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) met zijn Belgische collega gaat overleggen over de plannen voor kernafval vlakbij de grens.opslag
Reageer

Noord-Brabant wil dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) alsnog in overleg gaat met de Belgische regering over opslag van radioactief afval in kleigrond vlak bij de grens.

Praten over opslag
Twee jaar geleden beloofde zijn voorganger Maxime Verhagen al te gaan praten over opslag in de diepere ondergrond. ,,Tot nog toe heeft dat overleg nog niet plaatsgevonden en wij verzoeken u dat alsnog te doen'', schrijft SP-gedeputeerde Johan van den Hout in een brief aan Kamp.

Ondiepe opslag
België lijkt kernafval op te gaan slaan in de relatief ondiepe Boomse klei vlak bij de Nederlandse grens. Brabant heeft een voorkeur voor de dieper gelegen Ieperiaanse klei, vanwege de extra isolatie en het ontbreken van zoet grondwater op die diepte.

Ingewikkeld en duur
,,Of dat voor de Belgische regering ook een optie is, weten we niet omdat het gesprek nog steeds niet heeft plaatsgevonden'', zei de gedeputeerde woensdag in een toelichting op zijn brief. Diepere opslag is ingewikkelder en duurder.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.