of 59761 LinkedIn

Brabant stelt extra eisen aan veehouders

Veehouders mogen vanaf september alleen nog uitbreiden als ze aan extra eisen voldoen met betrekking tot volksgezondheid, stank, dierenwelzijn en brandveiligheid.
Reageer
Brabantse veehouders mogen vanaf september alleen nog uitbreiden als ze aan extra eisen voldoen. De eisen over bijvoorbeeld volksgezondheid, stank, dierenwelzijn en brandveiligheid worden de komende maanden vastgelegd in een zogenoemde zorgvuldigheidsscore.

Ongewenste ontwikkelingen
Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant hebben dat vrijdagavond besloten. En hoewel de vrees bestaat dat veel veehouders uit paniek de komende tijd vergunningen gaan aanvragen om de nieuwe regels te ontlopen, was er geen meerderheid voor een acute, tijdelijke bouwstop. Op verzoek van PS zoekt de provincie binnen twee weken wel uit hoeveel aanvragen er zijn en worden ingediend om bij ongewenste ontwikkelingen meteen in te kunnen grijpen.

 

Groter dan 1,5 hectare

PS staat ook toe dat stallen in bijzondere gevallen groter worden dan de 1,5 hectare die drie jaar geleden werd afgesproken na protesten uit de Brabantse samenleving tegen megastallen. Aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat Brabant vragen om te zorgen dat er geen vee meer bij komt in de Peel en in de Kempen.

 

Brabants burgerinitiatief teleurgesteld

Brabant telt het meeste vee van Nederland. De weerstand tegen de stank en het risico op dierziekten door de intensieve veehouderij is na het megastallenbesluit uit 2010 nog steeds groot.

Het Brabantse burgerinitiatief tegen de megastallen reageerde vrijdag ‘gigantisch teleurgesteld’ op de uitkomst van het urenlange debat. ,,Een bouwstop was voor ons een van de essentiële punten om echt stappen te gaan zetten’’, reageerde woordvoerster Jeanne Stoks.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.