of 59318 LinkedIn

Brabant overvalt boeren met stikstofmaatregel

Brabantse boeren in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden mogen alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot extra uitstoot van stikstof. De strengere regels gaan woensdag per direct in.
Reageer

Brabantse boeren in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden mogen alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot extra uitstoot van stikstof. Met die maatregel wil de provincie Noord-Brabant de natuur beter beschermen tegen schade door te hoge concentraties stikstof, die vooral van veehouderijen komen.

Per direct

De strengere regels gaan woensdag per direct in. De provincie heeft er bewust vooraf niets over gezegd, uit vrees dat een aankondiging zou leiden tot honderden vergunningaanvragen onder het oude regime. Dat gebeurde in het verleden ook al eens toen Brabant normen voor agrariërs opschroefde.

Natura 2000 

Specifiek gelden de nieuwe stikstofnormen voor de omgeving van de vier zogeheten Natura 2000-gebieden die het meest kwetsbaar zijn en het ook het zwaarst te verduren hebben door nabijgelegen bedrijven. Het gaat onder meer om de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Stabrechtse Heide.


Nieuwe bevoegdheden
Brabant kan de maatregelen nemen, doordat provincies van het Rijk nieuwe bevoegdheden hebben gekregen om de te hoge uitstoot van stikstof terug te dringen. Volgens het provinciebestuur zullen de regels boeren die willen uitbreiden nopen tot innovatieve oplossingen. 'Deze maatregelen zullen de transitie naar zorgvuldige veehouderij versnellen', aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling). (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.