of 58952 LinkedIn

Brabant moet vergunning voor boeren aanscherpen

Boeren in Brabant die willen uitbreiden moeten vrezen voor hun vergunning. De Raad van State heeft de uitstoot van stikstof in de provincie  sterk aan banden gelegd.

De provincie Noord-Brabant gaat ruim 1.500 vergunningaanvragen voor uitbreiding van een boerenbedrijf met strengere criteria beoordelen. Een (flink) aantal van de aanvragers zal hierdoor waarschijnlijk geen vergunning krijgen.

Uitbreidingsvergunningen vernietigd

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State, die vorige week recentelijk verstrekte uitbreidingsvergunningen van vier boerenbedrijven vernietigde. De Raad scherpte de criteria voor het inzetten van de depositiebank aan.

 

Stikstof-bank
Het verschil van interpretatie zit volgens provinciewoordvoerder Jean-Louis Kop in de berekening van de totale hoeveelheid stikstof die alle Brabantse boeren samen mogen uitstoten. Om tot een eerlijke verdeling hiervan te komen, zijn de stikstofrechten opgenomen in een zogenoemde depositiebank. Boeren die willen uitbreiden kunnen hier stikstofrechten kopen die er door opgeheven bedrijven is ingestopt. De totale uitstoot zal hierdoor dus niet toenemen.

 

Alleen rechten van na 2009 tellen
In de bank had de provincie de rechten gestopt van alle bedrijven die sinds 2004 zijn beëindigd. Maar volgens de Raad van State is dat te ruim: alleen de overtollige rechten van boeren die na 2009 zijn opgehouden, mogen worden meegeteld. Dat is de datum waarop het zogenoemde Convenant Stikstof en Natura 2000 is afgesloten.

 

Mogelijk fnuikend voor duurzaamheid
De gevolgen zijn volgens de provincie groot, zo niet fnuikend voor een duurzame boerenstand in de provincie. ‘Ook de boeren die overschakelen op duurzame bedrijfsvoering kunnen nu niet uitbreiden, dus verduurzaming van de boerenstand loopt grote vertraging op’. De aanscherping zal volgens Kop de meeste van de 1.500 aanvragen die in de pijplijn zitten direct raken. Hoeveel bedrijven hierdoor economisch in de problemen komen durft hij niet te schatten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.