of 62236 LinkedIn

Brabant: Megastaldebat moet gaan over bedrijfsvoering

Volgens gedupeteerde de Boer moet de discussie over intensieve veehouderij niet langer gaan over hectares en aantallen dieren, maar over wijze van produceren.
De discussie over intensieve veehouderij moet niet langer gaan over hectares en aantallen dieren, maar over de wijze van produceren. Aan gemeenten en provincies de taak om het negatieve beeld bij burgers over grote veebedrijven bij te stellen.

Alders en Van Doorn
Dat zegt gedeputeerde Yves de Boer van Noord-Brabant. Hij kreeg deze maand twee adviezen onder ogen over de toekomst van de intensieve veehouderij. De rapportage van het maatschappelijk debat over megastallen, opgesteld door Hans Alders. En het Verbond van Den Bosch, een advies van de Commissie-Van Doorn, ingesteld door de provincie om te adviseren over de toekomst van de intensieve veehouderij.


Nieuwe richting
De gedeputeerde is blij dat de twee adviezen beide aangeven dat met de veehouderij een nieuwe richting moet worden ingeslagen. Doorgaan op de huidige weg van schaalvergroting en concurrentie op prijs is geen optie, constateert Alders. De samenleving legt de lat hoger dan de Europese basiseisen op het gebied van welzijn en milieu. Zij wil dat de veehouders op die punten wat extra’s doen.


Uitgangspunt
Ook Van Doorn constateert dat volksgezondheid, diervriendelijkheid en betere inpassing van bedrijven in het landschap de belangrijkste pijlers zijn om toekomstig beleid op te ontwikkelen. ‘In beide adviezen wordt niet langer gesproken over hectares en aantallen dieren als voornaamste uitgangspunt, maar over de wijze van produceren’, zegt De Boer.

 
Relevant
‘Als je op de juiste manier produceert, met minder risico’s voor de volksgezondheid en zonder hinderlijke uitstoot van ammoniak, is het aantal hectares niet meer zo relevant.’ Belangrijker is volgens hem maatwerk. Gemeenten en provincies moeten per bedrijf kijken welke problemen om een oplossing vragen: stankhinder, verkeersoverlast of landschappelijke inpassing.

 

Aandacht afgeleid van megastal
Belangenorganisaties als Milieudefensie verwijten Alders en Van Doorn dat ze de aandacht slim hebben afgeleid van de discussie over megastallen, die daardoor niet tot een conclusie leidt over wel of geen megastallen in Nederland. De Boer erken dat het ‘risico levensgroot’ is dat de maatschappelijke discussie over megastallen blijft voortduren.

 

Negatief beeld

Hij ziet daarom een taak voor gemeenten en provincies om burgers voor te lichten over de nieuwe richting. ‘Mensen hebben een negatief beeld bij megastallen. Wij moeten met hen in gesprek over hoe we per locatie de problemen verhelpen. Verkleinen van een bedrijf kan een optie zijn, maar is niet de standaard maatregel. De enige generieke afspraak die we maken is: zorgen voor kwaliteit van productie.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door marijke op
nvt
Door Piet consultant (consultant) op
GEERT VERSTEGEN.Ik heb nooit geloofd dat er een milieumaffia bestaat (op de moordenaar van Fortuyn na dan).Maar U (notabene als beleidsmedewerker???) denkt notabene in termijn van vijand, generaal,kanonnen etc. Mijn vraag aan U is,heeft U afgezien van Uw emotionele kreten ook nog inhoudelijke kennis argumenten? Kunt U een duidelijk evident alternatief geven,waarmee de consument en het milieu nu echt beter af is? Neemt U dan gelijk de consequenties mee kolen, benzine, diesel etc! Dan draagt U iets bij, maar met deze termen bevestigd U alleen maar het imago van milieumaffia! Of moeten we allemaal weer in berenvellen met de houtkachel op de hei gaan wonen?
Door geert verstegen (beleidsmedewerker) op
Inderdaad, de wal keert het schip (van de soja, die Rotterdam binnenkomt). Het mineralenoverschot kent vele gezichten in de vorm van stank, ammoniak en fosfaatverzadigde gronden. De essentie die aangepakt moet worden, is het aantal dieren.
Er was eens een generaal, die zei tegen zijn soldaten: "de vijand heeft tien keer meer kanonnen dan wij. Het gaat echter niet om kanonnen, maar om de kogels die er uit komen. Pak die aan!"
Ik hoop dat generaal Bleker meer visie gaat vertonen.
Door Piet (consultant) op
De niet landbouw (lees milorganisaties) hebben geen idee hoe fantastisch de Ned boer het doet. Jammer dat de Ned boer het te druk heeft met haar werk en te weinig aan voorlichting doet. En de milorg halen zeer ruimschoots de pers en hebben de publieke opinie op hand. Gelukkig is er een spreekwoord en dat zegt "de wal zal het schip wel keren". In dit geval wil dat het volgende zeggen. Maak het de Ned boer nu nog moeilijker. Hoe moeilijker het de Ned boer wordt gemaakt, des ter eerder gaan zij hem wel weer waarderen. Er komt vanzelf een tijd dat er te kort aan eten is(of te grote afhankelijkheid van buitenland?) ,en plotseling komt er dan heel snel waardering. Klinkt helaas een beetje paternalistisch.Maar de hele benadering door de grote milieuorganisaties is zo emotioneel en politiek bepaald,dat normaliter motivatie/argumentatie van een heel kleine groep agrariers hier niet tegen is opgewassen!
Door Andreas Dijk op
Merkwaardig dat gedeputeerde Yves de Boer meent dat gemeenten en provincies de taak hebben om het negatieve beeld bij burgers over grote veebedrijven bij te stellen. Volgens mij ligt die taak gewoon bij de veeboeren zelf.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners