Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant legt veehouders tijdelijk bouwstop op

Veehouders in Noord-Brabant mogen geen stallen meer bouwen die niet voldoen aan strengere regels op het gebied van onder meer volksgezondheid en dierenwelzijn.

21 september 2013
Veehouders in Noord-Brabant mogen geen stallen meer bouwen die niet voldoen aan strengere regels op het gebied van onder meer volksgezondheid en dierenwelzijn. Het nieuwe regime gaat naar verwachting pas in februari volgend jaar in, maar Provinciale Staten (PS) hebben vrijdagavond een bouwstop afgekondigd voor de tussentijd.
Geen omgevingsvergunningen verstrekken Gemeenten mogen door het besluit geen nieuwe aanvragen voor omgevingsvergunningen in behandeling nemen. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor boeren met uitbreidingsplannen die wel aan de nieuwe regels voldoen. De gemeenten mogen vergunningaanvragen het komende halfjaar alleen behandelen als Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, daar geen bezwaren tegen heeft.
Snel onder oude regels vergunning aanvragen

PS namen de ingrijpende beslissing om te voorkomen dat veel ondernemers nog snel een vergunning aanvragen onder de oude regels. Zoiets gebeurde eerder dit jaar ook al toen een mogelijke bouwstop in de lucht hing. Die kwam er toen niet.

Per direct

De bouwstop waar PS nu toch toe hebben besloten gaat per direct in. De maatregel is dus niet van toepassing op de honderden vergunningaanvragen die tot nu toe al werden ingediend.

Brabant telt van alle Nederlandse provincies het meeste vee. De afgelopen jaren groeide de weerstand tegen de intensieve veehouderij sterk, onder meer vanwege de risico's op dierziekten. Sommige van die ziekten, zoals de Q-koorts, leveren bovendien gevaar op voor mensen.

Het provinciebestuur besloot in 2010 al een limiet te stellen aan de grootte van veebedrijven, hoewel daar in uitzonderlijke gevallen van kan worden afgeweken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mens, Dier & Peel
Het besluit van Provinciale Staten van Brabant om het komend half jaar een bouwstop in te stellen voor de veehouderij in Brabant is een verstandige stap. De gezamenlijke bewoners- en milieugroepen in de Peel hebben eerder dit jaar gewaarschuwd tegen toename van het aantal bouwaanvragen. Dat signaal werd toen in de wind geslagen. Het gevolg was

een explosie van het aantal bouwaanvragen. Daarop hebben de Peelgroepen nogmaals opgeroepen om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen

(zie: http://bit.ly/11Dse6P). Met het instellen van de bouwstop heeft PS deze oproep eindelijk serieus genomen en een verstandige stap gezet.

Het is een eerste stap en ook niet meer dan dat. De volgende stap is een adequate uitwerking, invulling en handhaving van de ruimte die de veehouderij in de toekomst nog mag krijgen in Brabant. Het accent zal daarbij moeten liggen op de draagkracht van bewoners, leefomgeving en milieu én niet langer op de belangen van de veesector. Het veelgeprezen

principe people, planet en profit zal eindelijk in de juiste balans gezet moeten worden. Brabant leefbaar. Minder beesten! www.knakdeworst.nl
bert / wethouder
het is allemaal buitenkant. de provincie heeft een veel grotere hekel aan de kleine boer. als een boer een vergunning wil met een kleine aantal dieren, en vooral biologisch. krijgt die te maken met een heel lastig provincie, die vooral vind dat de kleine boer ook die kostbare investeringen moet doen tegen geur en stof en ammoniak. het lijkt mij zinvoller om grenzen te stellen aan de aantallen dieren. dan krijg je juist kleinere boeren. en de mega stallen gaan naar het buitenland.

het is niet zo dat een kleine boerebedrijf ook milieu vervuilend is. en een bedreiging voor de gezondheid. deze bedrijven zijn juist gezond voor de samenleving. maar de wetgeving vind een klein aantal dieren al bedreigend.

voorstel totaal aantalle dieren. daaronder is de boer met rust laten. totaal bij 10000 kippen. 65 koeien. 1000 vleesvarkens gesloten.

als de provincie en nederland in geheel, nog boeren in het land wil. en vooral streekprodukten wil in de winkels. laat die haat gevoelens een keer los.

het is van de zotte. als een kleine boer wat stijgt met de ammoniak, krijgt die veel problemen. maar als die 100.000 kippen op een plek wil dan is een mooi berekening en met een mooi duurzaam verhaal erbij, ineens geen probleem om met ammoniak te stijgen. oke. de economie heeft meer aan een megaboer. zo ljkt het. maar pas op!!!
Advertentie