of 63428 LinkedIn

Brabant kiest voor kernenergie

Gedeputeerde Eric de Bie (Energie) ziet kernenergie als een ‘onderdeel van de energiemix van de toekomst’. ‘Kerncentrales kunnen bijdragen aan de mix van duurzame energieopwekking. Daarnaast vergen ze beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid.’
2 reacties

Het provinciebestuur van Noord-Brabant is voor de bouw van een of meer kerncentrales. Dat standpunt is volgens de provincie verdedigbaar, ondanks dat uit onderzoek van TNO in opdracht van de provincie blijkt dat kernenergie nu en in de toekomst beduidend duurder is dan het opwekken van stroom via zon of wind.

Energiemix
Gedeputeerde Eric de Bie (Energie) ziet kernenergie als een ‘onderdeel van de energiemix van de toekomst’. ‘Kerncentrales kunnen bijdragen aan de mix van duurzame energieopwekking. Daarnaast vergen ze beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid.’ Zo hebben kernenergiecentrales een factor honderd tot duizend minder plek nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken als met zonnecollectoren.

Coalitie
De Bie wil een Duurzame Coalitie Kernenergie Brabant vormen om kerncentrales te realiseren tussen 2030 en 2050. Overheden, ondernemers en onderzoeksinstellingen uit Brabant, Zeeland, Limburg en Vlaanderen zouden daarvan onderdeel moeten uitmaken. Hij ziet dit als een eerste stap op weg naar een door het Rijk te vormen (inter)nationale coalitie die zich hardmaakt voor kernenergie.

Minder radioactief afval
Om kerncentrales van de huidige generatie te bouwen is minimaal elf jaar nodig, blijkt uit het TNO-rapport. Modernere centrales, die bijvoorbeeld werken op thorium/gesmolten zout, zullen waarschijnlijk pas over vijftien tot twintig jaar beschikbaar komen, omdat de technologie van de productieprocessen nog niet voldoende doorontwikkeld is. ‘Er zijn hierover geen harde uitspraken te doen qua doorlooptijd’, zegt een provinciewoordvoerder. Voordeel van deze zogenaamde vierdegeneratie-centrales is dat ze veiliger zijn en efficiënter gebruikmaken van uranium en thorium waardoor minder radioactief afval overblijft.

Duurder
Nadeel is dat ze nog duurdere elektriciteit opwekken dan hun voorgangers. Alleen door ze volcontinue te laten draaien (wat nu nog niet is toegestaan), hun warmte te laten leveren aan bedrijven en ze ook waterstof te laten produceren, kunnen die hogere kosten worden gedrukt. Maar dan nog zijn overheidssubsidies nodig. ‘De overheid kan kernenergie mogelijk maken door bijvoorbeeld een minimale prijs te garanderen of een investeringssubsidie te geven’, aldus de provincie.

Discussie
Aan de hand van het TNO-rapport gaan Gedeputeerde Staten binnenkort de discussie aan met Provinciale Staten over kernenergie. Mochten die akkoord zijn, dan is eerst het Rijk nog aan zet. Dat zal moeten beslissen of Noord-Brabant een of meerdere kerncentrales mag krijgen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dy (nvt) op
Ik ben helemaal niet tegen veilige en schone kernenergie. Dat even vooropgesteld. Maar, tja, die is er dus nog niet. Ook is nu wel afdoende bewezen met onderzoek en in de praktijk, dat kernenergie gewoon hardstikke duur is. In Engeland garandeert de overheid (dus feitelijk de burger met belastingcenten) een afnameprijs voor kernenergie van 10cent/kWh.... 10 cent!!! Want anders wil de exploitant niet verder.
Dat zegt toch genoeg?

Dat is ontzettend veel geld voor stroom die veel goedkoper, schoner en veiliger opgewekt kan worden. Laten we al die miljarden uitgeven aan verbetering en interconnectie van het electriciteitsnetwerk Europabreed, zodat we overschotten en tekorten beter kunnen verdelen. Al dat geld van de burger in nu al verouderde kernenergiesteken is complete waanzin.

Verbeter het netwerk, onderzoek veilige vormen van kernenergie en los tussentijds de problemen op met de nu goedkoopste energiebronnen.

Nu ik erover denk: 6c/kWh subsidie voor kernstroom....? Daar kan je ook met gemak (!!!) de accubuffers voor zon en wind voor aanleggen!
Laat Brabant zijn tijd en geld steken in accu-tech ipv kernenergie en daarin koploper worden.

Wat een verspilling van capaciteit en kapitaal daar in Brabant :(
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
Uiteraard komt dit niet onverwacht. De verantwoordlijk gedeputeerde is immers van FvD. Alleen jammer dat de verhaaltjes uit de Fabeltjeskrant dat kernenergie op jkorte termijn wat kan betekenen voor de klimaatdoelstellingen nu tot beleid van de provincie Brant worden verheven.