Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant en Limburg willen onderzoek naar verkoop afvalbedrijf

De verkoop van afvalbedrijf Attero zit een boel fracties in de Staten van Noord-Brabant en Limburg niet lekker.

02 augustus 2016

De verkoop van afvalbedrijf Attero zit een boel fracties in de Staten van Noord-Brabant en Limburg niet lekker. Zij dringen aan op een onderzoek of het afvalbedrijf in 2013 wel voor de juiste prijs is verkocht.

Een meerderheid van de grote fracties in de Brabantse Staten voelt daar voor. In Limburg zijn de Statenfracties van de SP en het CDA voor zo’n onderzoek door de Zuidelijke Rekenkamer.

Chinese belangstelling
Attero werd in 2013 verkocht door de aandeelhouders Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen, Drenthe, Flevoland en 116  gemeenten aan participatiemaatschappij Waterland. De verkoopprijs bedroeg 170 miljoen euro. Nu gaan er geruchten dat er vanuit China belangstelling is het afvalbedrijf over te nemen. De Chinezen zouden er liefst zo’n 1 miljard euro voor op tafel willen leggen.

Deskundigen spraken onlangs in het Brabants Dagblad hun twijfels uit over de in 2013 gesloten deal met Waterland. Kort gezegd komt hun kritiek erop neer dat de aandeelhouders Attero voor een veel te lage prijs hebben verkocht. Grond voor dat argument is onder meer dat de nieuwe eigenaar binnen anderhalf jaar na de aankoop 183 miljoen euro aan dividend uitkeerde. Ook zou er in 2013 al interesse zijn geweest vanuit China in kennis en technologie op het gebied van afvalverwerking.

‘Marktcomforme deal’
De Brabantse VVD-gedeputeerde Bert Pauli was in 2013 voorzitter van de aandeelhouderscommissie die de verkoop goedkeurde. Hij was destijds tevreden over de deal met Waterland Private Equity Investments. Het verkoopbedrag van 170 miljoen euro was volgens hem ‘een marktconforme prijs’.

De Brabantse Statenfracies SP, VVD, CDA, PVV, GroenLinks en PvdA willen nu dat er onderzoek komt naar de verkoop. Ook in Limburg gaan die geluiden op. De coalitiepartijen CDA en SP in de Staten van Limburg zijn 'zeer verbaasd' over het bericht dat Chinese partijen Attero voor ongeveer 1 miljard euro willen overnemen. Daarmee zou de Limburgse schatkist volgens Hubert Mackus en Bram Schaminée, fractievoorzitters van respectievelijk CDA en SP, miljoenen euro's zijn misgelopen en ontstaat het vermoeden dat ‘een slechte deal is gesloten’. CDA en SP willen verder ook weten of het juridisch mogelijk is dat Waterland Attero zo snel al weer in de verkoop kan gooien.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Franssen / coördinator
Ook als het bericht over de Chinezen juist is graag niet zeuren achteraf. Ik mag toch aannemen/hopen dat het besluit tot verkoop destijds bij volle verstand van iedereen is genomen. Als er nu 100 miljoen geboden zou worden dan zouden we waarschijnlijk niemand horen.
F. Scheerder / manager Middelen
De reacties vanuit de statenfracties kan ik me goed voorstellen als nu blijkt dat Chinezen meer dan het vijfvoudige van het verkoopbedrag willen betalen. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de verkoop destijds niet marktconform was, maar het roept wel de vraag op of alle relevante (markt)informatie destijds meegenomen is in de prijs.
A Teeuwen
Bij Attero stond na de verkoop toch Eur 140 mln op de balans als reservering voor bodemsanering - dit hebben ze gedeeltelijk vrij gemaakt en uitgekeerd (NRC mei 2015). Hopelijk gaan niet - net als bij E-ON (volgens een Duitse documentaire vorige week) de toekomstige saneringskosten naar de belastingbetaler.
Jeroen
Of de opbrengst nou 140 miljoen of 1 miljard is, wat heeft de burger er nu écht aan gehad? Waar zijn alle Essent-miljoenen gebleven...
Gerrit Janssen / juridisch adviseur
Vreemd dat nu pas op een onderzoek wordt aangedrongen. Daarvoor was al voldoende reden toen na verkoop voor 170 miljoen vervolgens de koper Waterland maar liefst 183 miljoen uit het bedrijf plukte. Daarnaast ontliepen de Brabantse gemeenten nog een miljoenenclaim van Attero wegens te weinig aangeleverd huisvuil. Dat zal toch ook wel op de balans hebben gestaan.
a. verbaas / integralist
Het oude Attero was een waardeloos geworden overheidsbedrijf omdat de gemeentelijke klanten het bedrijf de rug toekeerden. Het verkochte Attero is een commercieel bedrijf dat via de private markt weer nieuwe waarde heeft gekregen. Iets wat overheden nooit gekund hadden (althans officieel!; AEB, Omrin, Twence en HVC bewijzen overigens het tegendeel). Er is dus geen sprake van misgelopen opbrengsten door overheden. Oud en nieuw Attero zijn onvergelijkbare grootheden. Geen gezeur achteraf! Tenzij men spijt heeft niet net als genoemde overheidsbedrijven de regels aan de laars te lappen.
Advertentie