Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boxtel wil dat Kamp boorvergunnig schaliegas intrekt

De gemeente Boxtel heeft minister Kamp van Economische Zaken gevraagd de vergunning voor schaliegasboringen voor het Britse bedrijf Cuadrilla in te trekken.

30 augustus 2013

Boxtel heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) twee weken geleden gevraagd om de vergunning voor proefboringen naar schaliegas in Brabant in te trekken.

Ongefundeerd verleend
De vergunning is in 2010 aan het Britse bedrijf Cuadrilla verleend toen niet alle nodige informatie en kennis beschikbaar is, beargumenteert de gemeente. ,,De vergunning is ongefundeerd verleend’’, zegt een gemeentewoordvoerder vrijdag in een toelichting.

Boxtel beoogde boorlocatie
De brief is gestuurd nog voordat de minister maandag een onderzoek naar de risico’s van schaliegaswinning publiceerde. De gemeente heeft nog geen reactie van Kamp. Er wordt vooralsnog gewacht met de eerste proefboring, zeker tot eind 2014. Boxtel is een van de beoogde boorlocaties.

Geen wanhoopspoging
Boxtel ontkent dat het gaat om een wanhoopspoging maar erkent dat de kans niet heel groot is dat de minister gevoelig is voor het argument van Boxtel. ,,Het is een middel om de discussie op gang te brengen. De brief is ook aan de Tweede Kamer gestuurd.’’ Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) heeft vragen aangekondigd aan de minister over het verzoek.

Geen vergunning verleend
Het ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat er nooit aan wie dan ook een vergunning voor proefboringen is verleend. Die kan dus ook niet worden ingetrokken. ,,We hebben alleen twee opsporingsvergunningen verleend, aan Brabant en aan de Noordoostpolder'', zegt de woordvoerder van Kamp. ,,Maar met een opsporingsvergunning kun je geen proefboringen doen, daarvoor zijn meer vergunningen nodig.'' Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) heeft vragen aangekondigd aan de minister over het verzoek.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a, van boxtel / burger
deze van boxtel is ook absoluut tegen. Waar zijn we mee bezig, als we de gevolgen niet kennen. Dom dom dom.
Koos / Beleidsadviseur
Tja, een kat in het nauw.......

Beste Brabanders; neem uw verlies en accepteer dat u het bij het verkeerde einde had. Geniet van de opbrengsten van het schaliegas die ons land er weer economisch bovenop gaan helpen en verbaas je over de minimale impact die de boringen en de winning uiteindelijk hebben op zowel mens als milieu.

Het is allemaal niet zo erg als de diverse (niet ter zake kundige) hoogleraren en andere zelfbenoemde specialisten propageren.

Laten we stoppen met dit emo-debat en naar de feiten gaan kijken. Die feiten zie je niet in een Hooywood-productie, die feiten zie je in de ruim voorhanden zijnde literatuur die voor iedereen beschikbaar is op internet.
Frank van den Hoven / Redacteur
In de literatuur lees je bijvoorbeeld dat er in de USA massale vissterfte optreedt als gevolg van gelekte chemische meuk bij het fracken: http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detai … Hoezo 'beheersbaar'?
Advertentie