Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boxtel ´schaliegasvrije gemeente´

Middels een motie gaat de gemeenteraad van Boxtel zich maandagavond ´schaliegasvrij´ noemen.

05 maart 2012

Boxtel wordt maandagavond uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente. De coalitiepartijen dienen dan samen met de SP een motie in om zich uit te spreken tegen proefboringen. Dat zeggen de fracties van Balans, Combinatie 95, PvdA/GroenLinks en DPBL.

Nauwelijks draagvlak
Boxtel is een van de twee Brabantse gemeenten die het Britse bedrijf Cuadrilla op het oog heeft voor een proefboring. Het college van B en W had een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan verleend, maar de rechter verwees die eerder al naar de prullenbak. Inmiddels is duidelijk geworden dat onder Boxtelaren nauwelijks draagvlak is voor de proefboringen.

Gevolgen niet duidelijk
Boren naar schaliegas is omstreden omdat de gevolgen voor mens en milieu niet duidelijk zijn. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) laat onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Cuadrilla gaf vorige week nog aan dat te willen afwachten en daarna wellicht een nieuwe vergunning te willen aanvragen.

Sterk signaal
Volgens de fracties moet de motie worden gezien als een sterk signaal dat die niet meer worden verleend. ,,We zijn natuurlijk verplicht om elke vergunningaanvraag te bekijken, maar zeggen nu al dat we tegen zijn," aldus fractievoorzitter Rien Schalkx van Combinatie 95.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Illustrerend voor het niveau van bestuurlijk Nederland op dit moment, roeptoeteren terwijl er nog een onderzoek loopt. Ik zou toch van bestuurders verwachten dat ze argumenten inbrengen op basis van diverse onderzoeken en deze in breder perspectief plaatsen en daarover in debat gaan. Nu zijn het emoties van het moment, ingegeven door eigen (electoraal) gewin. Teleurstellend.
Advertentie