Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwsector geeft gemeente tips woningmarkt

Geef kopers van een nieuwbouwwoning een verhuispremie. Het is een van de tips van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

09 februari 2012

Met een 10-puntenplan voor gemeenten wil de bouwsector de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. Een van de tips: Geef kopers van een nieuwbouwwoning een premie, bijvoorbeeld om de verhuiskosten te dekken.

Samen

Aanleiding voor het 10-puntenplan is dat de woningbouwcrisis behalve huiseigenaren en bouwbedrijven ook veel gemeenten in het hart treft, meldt de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Door de stagnerende verkoop van nieuwbouw koopwoningen is er sprake van een aanzienlijke verslechtering op gemeentelijke grondexploitaties. ‘Juist nu is het van belang om als gemeenten en bouwbedrijven gezamenlijk te zoeken naar geschikte oplossingen’, aldus de NVB.

Beter luisteren

Het begint ermee dat gemeenten, ontwikkelaars en bouwbedrijven beter moeten luisteren naar de wensen van woonconsumenten in plaats van zelf een gedetailleerd totaalplan te maken. Ook moeten gemeenten niet teveel willen bouwen in binnenstedelijk gebied. Dat levert een overaanbod van slecht verkoopbare appartementen op, terwijl woonconsumenten juist vragen om een woonomgeving met ruimte en groen.

Duwtje

In deze economisch moeilijke tijden hebben consumenten soms een duwtje in de rug nodig. Geef ze een premie als ze verhuizen naar een nieuwbouwhuis, adviseert de VNB. Onlangs nam de gemeente Den Haag als voorbeeld een goede aanzet door verhuizingen aantrekkelijker te maken. Hagenaars kunnen volgens dit plan een premie krijgen van 5.000 euro als zij een sociale huurwoning vrijmaken en zelfs 10.000 euro ontvangen als zij verhuizen naar een nieuwe koopwoning in Den Haag. Een prima plan volgens NVB, dat meer gemeenten in overweging zouden moeten nemen.

Grondprijzen

Verder moeten gemeenten lagere grondprijzen accepteren, zelfs als dat dertig tot veertig procent minder oplevert dan waarop ze hadden gerekend. En met de legeskosten moeten ze matigen, vindt de bouwsector.

De aanbevelingen uit het 10-puntenplan op een rij:

1. Gemeenten luisteren samen met marktpartijen beter naar de wensen van burgers / woonconsumenten

2. Gemeenten geven kopers van een nieuwbouw koopwoning een premie

3. Gemeenten accepteren lagere grondprijzen

4. Gemeenten stellen geen extra eisen bovenop het Bouwbesluit, die de markt toch niet opneemt

5. Gemeenten hanteren gematigde bouwleges

6. Gemeenten bieden starters op de woningmarkt de helpende hand met faciliteiten in de vorm van subsidies en leningen

7. Gemeenten schrappen bij nieuwbouw het onderscheid tussen recreatie- en reguliere woningen

8. Gemeenten werken bij transformatie van kantoren naar woningen mee aan een bestemmingswijziging van kantoren

9. Gemeenten gaan tot maximaal 40% van hun woningbouw in binnenstedelijke gebieden

10. Gemeenten schakelen bij archeologische vondsten al in een vroeg stadium de ontwikkelaar in.

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Dit plan bevordert de doorstroming totaal niet en komt alleen tegemoet aan aannemersbelangen. Om de doorstroming te verbeteren zou er een betere match moeten komen tussen de markten van huur- en koopwoningen. Als er al subsidie zou moeten zijn (en persoonlijk heb ik het niet op subsidie omdat elke subsidie de markt verstoort) dan voor de bestaande starterswoningen. Dat geeft kans aan de mobiliteit op de huizenmarkt. Zoals het nu gaat zitten mensen gevangen in hun eigen huis. En dat is beroerd voor de arbeidsmobiliteit en voor de mobilteit agv nieuwe levensfases. Denk in dat laatste geval aan gezinsuitbreiding, of juist kleiner gaan wonen of naar een instelling moeten verhuizen. En wat te denken aan de enorme hoeveelheid oudere huizen die niemand wil hebben omdat de verbouwkosten vrijwel geheel buiten de hypotheekhoogte blijven en waarin ook niet meer wordt geïnvesteerd door de bestaande eigenaren omdat ze weten dat ze niks van hun geld terugzien? Over 20 jaar staat een groot deel van die huizen onbeheerd leeg en ontbreekt de ruimte voor nieuwe woningen. Zijn we dan allemaal blij?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Enige creatieve verbeterpunten voor de NVB zelf zijn:

1. bouw meer kwalitatief goede woningen.

2. neem genoegen met minder winst.

3. bespaar op de 2 miljard euro die jaarlijks over de balk wordt gegooid door bouwfouten.

4. zorg voor meer flexibiliteit in het bouwproces richting potentiële kopers (vrije keuze keuken, richting badkamer e.d.).

5. breng niet meer dan redelijke meerkosten in rekening bij bouwaanpassingen.

Met het gelijk schakelen van de bewoning van recreatiewoningen met normale woningen raakt de bouwsector nog meer in het slop.

Alle problemen bij de gemeente neerleggen is wel heel gemakkelijk.
Nick
Dit ziet eruit als een realistisch 10-punten plan. Als dit werkt profiteert de bouwsector en daarmee ook de
criticus
‘Juist nu is het van belang om als gemeenten en bouwbedrijven gezamenlijk te zoeken naar geschikte oplossingen’,"

Gezamenlijk??

Ik lees slechts 10 dingen die gemeenten moeten doen en de gemeenten (de overheid, en daarmee alle burgers) geld kosten...
Luc Volders / raadslid
Wat de Gemeente vooral moet doen is stoppen met aanvullende eisen stellen. In Limburg wordt vaak de eis gesteld een woning erbij dan ook een wonings slopen. Dat is de dood in de pot! De nieuwbouw kosten worden dan zodaning extra verhoogd dat niemand maar dan ook niemand aan een nieuw bouwplan begint. De reden hiervoor aangegeven is dat men "niet wil laten bouwen voor leegstand". Mijn inziens is dit een drogreden want je gaat als ontwikkelaar/aannemer toch geen woningen bouwen als die zowiezo niet verkocht worden. En als ze dat wel doen dan zullen de economische wetten voor deze projectwontwikkelaars snel gaan gelden. Dus de belangrijkste voorwaarde om de bouw van woningen weer op gang te krijgen is naar mijn mening: stop met ambtelijke/politieke regelgeving die vaak ondoorgrondelijk en ook nog eens vaak tijdelijke van aard ingegeven door eenmaal in gang gezette politieke 'modegrillen'
Hans van Vleuten / inwoner van de gemeente Ede
De gemeenteraad van Ede gaat op 9 februari 2012 de grondprijzen met 2,3% verhogen. Tja, wat wil je nog meer!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Wanneer gaat die achterlijke bouwsector zich storten op de miljarden markt van het energieneutraal verbouwen van bestaande woningen?



Standaardisatie van energieneutrale verbouwingen, zodat opdrachtgevers gemakkelijk de achterlijk van de echte bouwbedrijven kunnen onderscheiden.



Open source beschrijven van die standaard en in klussen opdelen, zodat het ook kleinschalig uitgevoerd kan worden, zonder die achterlijke aannemers



Dat geeft een lager energieverbruik en meer wooncomfort, tegen lagere kosten en meer echte economische groei. Een structurele versterking van onze economie



http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2011/12/st …
Henk Daalder / Windenergie mediator
Als gemeentes de bouwnormen niet aanscherpen, zijn nieuwbouw woningen al technisch verouderd voor oplevering.

In de komende 30 jaar worden alle woningen energie neutraal, daarom moet alle nieuwbouw nu al energie neutraal zijn.
Tien
30 tot 40% daling van de grondprijzen kunnen vrijwel alle gemeenten verre van opvangen. De exploitaties staan nu al veelal onder druk waarbij flinke verliezen zijn/worden genomen. De grondprijzen moeten met de markt mee, dus ook omlaag maar dit dient gepaard te gaan met een daling van de kosten van de bouwbedrijven om echt een betaaldbare courante woning neer te kunnen zetten. De grondprijs is slecht 30% van een totale woning....
Insider / ...
En de bouwsector verlaagt hun winstmarge met de helft tot 20 procent......
Wico Ankersmit / Diercteur VBWTN
Ik hoor hier een verliezende NVB coach klagen over de tegenstander, maar vergeet dat zijn eigen verdediging gaten liet vallen en zijn spitsen niet wisten te scoren. Met deze opstelling gaan we het niet redden ben ik bang. Laten we met elkaar in gesprek gaan. Een dialoog levert denk ik meer op! En het praten in termen van wij en zij maakt de afstand alleen maar groter.

Overigens over puntje 4! De Vereniging BWT Nederland heeft op verzoek van en in overleg met BNA, Bouwend Nederland en Aedes het meldpunt Lokale koppen ingesteld. En na 9 maanden meldpunt zijn er maar liefts 2 meldingen binnengekomen! Dus als punt 4 echt een punt is dan graag een keer echt het bewijs, en niet alleen het roepen!
Walter / toezichthouder
Het wordt eens tijd dat de ontwikkelaars en aannemers hand in eigen boezem steken. De kwaliteit van bouwend Nederland is ernstig onder de maat, de bouwfouten bedragen 25 % van de omzet. Men is niet in staat om de minimale eisen van het Bouwbesluit te halen met betrekking tot de energie zuinigheid.

Het wordt eens tijd dat de aannemers en ontwikkelaars in een grote spiegel gaan kijken. Een verlaging van winstmarges worden niet benoemd evenals de behaalde resultaten in de hoogtij jaren. Deze winsten kunnen ook geïnvesteerd worden in nieuwe projecten in plaats van opmaken aan bonussen.
gerrie
Raar dat de bouwsector niks over zichzelf zegt. Verlagen marges, doorwerken tijdens bouwvak, sparen voor moeilijkere tijden en niet boven je stand leven. Ik dacht dat veel gerenommeerde bedrijven zo rijk waren. Nu blijkt dus anders. Een te grote auto rijden en maar geld uitgeven. Geld voor prive uit de BV halen en die weer laten klappen, zodat mensen die werk af hebben geleverd met lege handen staan. Triest dat dit zomaar kan in Nederland. De bouwsector moet zijn eigen broek maar ophouden en anders de riem wat strakker trekken.
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Zo kan ik ook een plan bedenken, nergens lees ik wat de NVB zelf gaat bijdragen, de rekening wordt volledig bij de gemeentes gelegd. Dat in een tijd waarin grondexploitaties zwaar onder druk staan en de meeste gemeentes de grootste moeite hebben om de begroting sluitend te krijgen. Het is de bouwsector zelf die aan de slag moet met creatieve oplossingen om in de toekomst te kunnen blijven bouwen. De tijd van weilanden volstampen met woningen van een bedroevende kwaliteit omdat je toch alles kon verkopen die is voorgoed voorbij!
Koop van der Wier




Na het lezen van het persbericht op de site van NVB krijg ik een iets ander beeld. BB geeft er een eigen swing aan. De praktijk wijst hiermee uit dat het "contact zoeken" met gemeenten op een slimmere manier moet kunnen. Dat er "iets samen" moet gebeuren, daar is iedereen het denk ik wel over eens. De kunst is de manier waarop!



http://www.nvb-ontwikkelaars.nl/Nieuws/NVB_Persb …
Lucas Kremer / senior beleidsadviseur
Premies uitdelen is het slechtste idee ooit! Dit houdt de woningprijzen kunstmatig hoog, terwijl die prijzen juist fors moeten dalen. Wil je beweging in de markt, dan moeten huizenprijzen met 20-40% omlaag. Niet door premies aan kopers te geven, maar door efficienter te werken, lagere ontwikkelkosten, lagere grondprijzen, e.d.
Ruud Grondel / wethouder
10 keer ""de Gemeenten", bijna niet te geloven. Wat doet de bouwsector, en vooral wat doen de banken? De echte problemen zitten bij de hypotheekverstrekking.
E. Klokkenluider / ambtenaar
Tsjonnge, tjsonge is dit de vertegenwoordiging van de vrije markteconomie waar onze overheid al jaren (te) veel vertrouwen in heeft? Je kan het bijna niet geloven, de overheid moet de markt sturen. Volgens mij zit er een enorm potentieel in de broodnodige OMVORMING van het woningbestand. Energieprijzen stijgen blijvend. Woningen met een hoog energieverbruik zullen in prijs dalen. Aanpassingen worden daardoor betaalbaar. Laat de markt echt haar werk doen en trap niet in zakkenvullende praatjes van subsidiejunks.
R
@ Lukas K.

Leuk idee, maar ieder kijkt naar zijn eigen portemonnee. Jij hebt zeker geen woning in de verkoop waar de waarde met 40% gekelderd is tov de er op rustende hypotheek? Slik jij een forse restschuld?

Elk initiatief is het bestuderen waard.

Ook de gemeenten kunnen in de stagnerende huizenmarkt hun steentje bijdragen, maar dat geldt evengoed voor banken, politiek, huizenbezitters etc.
Jan
Vooral punt 7 is een prima idee. Nederland en Denemarken, dat echter een lichter regime kent, zijn de enige landen ter wereld waar het verboden is permanent te wonen in je eigen recreatiewoning, ook al voldoet die aan alle bouw- en veiligheidsregels. Wat een betutteling!
Miriam Oosterwijk / Gemeentesecretaris/alg. directeur
Dat is wel erg makkelijk zeg! Wat draagt de NVB zelf eigenlijk bij?? Het 10-puntenplan van de NVB begint 10x met het woord "gemeenten" (moeten dit en moeten dat). De NVB is toch de koepel van al die projectontwikkelaars en bouwers, die Nederland jarenlang hebben verrijkt met slecht gebouwde woningen in akelige wijken en daarmee schatrijk zijn geworden. Waar is hun 10-puntenplan? Kom op NVB, maak ook eens een creatief lijstje voor jezelf! De gemeenten staan in deze al meer dan voldoende onder druk.
Hero Klinker
Dit is te makkelijk. Beter een premie op renovatie van de huidige woningvoorraad dan op nieuwbouw. Daar ligt denk ik de echte uitdaging voor de toekomst. Hoog tijd dat de bouwsector zich daar wat meer op toelegt. Zoals bv in Duitsland waar dit ca 40% van de bouwproductie schijnt te zijn. Qua innovatie valt er volgens mij ook nog veel te winnen in dit marktsegment. Bv op het gebied van isolatietechnieken. Nu past men over het algemeen nieuwbouwconcepten toe. En onderzoek naar technieken die zich bouwfysisch goed gedragen in bestaande bouw wordt en in Nederland nauwelijks gedaan. Bewust stimuleren van meer nieuwbouw op nieuwe locaties maakt het herstructuren en renoveren in bestaand bebouwd gebied in de toekomst naar mijn mening alleen maar nog moeilijker en duurder dan het nu al is! Iedereen weet dat er in de toekomst over het geheel genomen niet zoveel huizen meer bij hoeven. Trouwens, als de bestaande grondposities in de binnensteden wat worden afgeboekt kun je daar ook best grondgebonden bouwen in plaats van de appartementen die volgens de sector niet te verkopen zouden zijn. Zo groot en groen zijn die vinextuintjes nu ook weer niet.
Daniel Hake / adviseur milieukwaliteit
'bouwen in binnenstedelijk gebied...levert een overaanbod van slecht verkoopbare appartementen op, terwijl woonconsumenten juist vragen om een woonomgeving met ruimte en groen.'

Binnenstedelijk bouwen betekent niet per sé appartementen: De Linie in Groningen en Nieuw Leyden in Leiden zijn voorbeelden van grondgebonden woningen in hoge dichtheden. En die locaties lopen ook nu nog als een trein. In tegenstelling tot de 'ruime en groene' wijken die de bouwbedrijven buiten de stad neerzetten. En zo ruim en groen zijn die ook weer niet. De kosten voor compleet nieuwe infrastructuur moeten ergens vandaan komen. De enige reden dat bouwers buitenstedelijk willen bouwen is dat ze daar grond in bezit heben; die speculatie levert hen meer geld op dan de bouw zelf. Niet intrappen!
A. Fabre
Starters subsidiëren? Wat is dat toch, dat men hier steeds mee komt. Dat werkt averechts. Het klinkt sympathiek, maar drukt de prijzen alleen maar verder omhoog. Mensen die de gestegen prijzen niet kunnen betalen, remmen een verdere stijging af. Bovendien moet het worden opgebracht door de mensen die toevallig geen subsidie hebben gekregen (die betalen dus dubbel).
Johan van herwijnen / ambtenaar
Nog hogere belastingen voor de burgers? Starterspremies als subsidie voor de bouwsector? Alles gebaseerd op belastinggeld van burgers.

Advertentie