Bouwen op slappe bodem onbetaalbaar

Gemeenten die nieuwbouwwijken willen laten verrijzen op zeer slechte bodem, wordt dat zo goed als onmogelijk gemaakt. Ze krijgen geen compensatie meer voor de extra kosten.
Extra geld
Sinds tien jaar krijgen gemeenten met een slechte bodemgesteldheid extra geld uit het gemeentefonds. In feite is het zo geregeld, dat gemeenten met een goede bodem de extra kosten betalen voor gemeenten met een slappe bodem. Dat past volgens minister Donner van Binnenlandse Zaken niet langer bij ‘de huidige maatschappelijke opgave’ van het Rijk. Anders gezegd, de minister heeft er in deze economisch slechte tijden het geld niet meer voor over.
Veengrond
Wat Donner betreft, draaien gemeenten die ervoor kiezen om te bouwen op slappe bodem, voortaan zelf volledig op voor de extra kosten daarvan. Het mag wel, maar ze moeten de meerprijs uit eigen middelen bekostigen. Gemeenten met een slappe bodem (veengrond en slappe kleilagen) liggen veelal in het westen van het land. Ze hebben hoge onderhoudskosten voor wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. De slappe ondergrond is daar in veel gevallen debet aan. Wegen kunnen wel onderhoudsarm worden aangelegd, maar dat vraagt hoge investeringen. Dergelijke wegconstructies hebben ook consequenties voor de bestaande infrastructuur van riolen, kabels en leidingen.
Bouwplannen
Die nieuwe beleidslijn voor de verdeling van het gemeentefonds kondigt Donner aan in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Volgend jaar hij de herijking van het gemeentefonds grotendeels invoeren. Vanaf dan wil hij bij de verdeling van de algemene uitkering alleen nog rekening houden met de kosten door slechte bodem voor zover het om reeds bebouwd oppervlakte gaat, of waarvan het bouwplan uiterlijk in 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het plan voor een gemeentefonds-nieuwe-stijl, met daarin het schrappen van de compensatie voor slappe bodems, is ter consultatie aan de gemeenten gestuurd. Ze hebben één maand om te reageren.
Reactie op dit bericht
Donner kijkt natuurlijk wel naar de grote stadsregios, waar hij straks wel geld voor heeft.
Overigens vind ik het vreemd dat het ene ministerie wel flink geld pompt in gebieden met slappe bodem en de andere niet.
Gaat Donner nu ook de krimpgebieden met slappe bodem in de steek laten?
Vreemd dat Donner de indruk wekt dat dit wegonderhoud 'niet langer bij de huidige maatschappelijke opgave van het Rijk.' hoort: de weg is namelijk openbaar, en wordt door iedereen gebruikt. En als iedereen er gebruik van maakt, is bekostiging vanuit het Rijk de beste manier om voor dit onderhoud te zorgen.
Wat de overheden vervolgens wel kunnen doen, is het stimuleren van gespreide industrie, overheden en werkgelegenheid. Vraag jezelf maar eens af waarom alles zo geconcentreerd is, Nederland is ten opzichte van andere landen, zo klein dat het "geconcentreerd" moeten zijn, een achterhaald idee is. Echt slimme mensen - waarvan ik er helaas nog niet een ben, maar wellicht in de toekomst... - hebben een prachtige boerderij voor waar ze in de randstad drie hoog achter voor zitten, gekocht en werken - inmiddels vanwege het nieuwe werken - een aantal dagen thuis. Laat de "onbegaanbare gebieden" aan de natuur, zodat deze zich ook eigenswege kan ontplooien en ga als mens daar waar het op een zo begaanbare wijze mogelijk is. Je rijdt in vier uur tijd van Limburg naar Groningen, dus mensen; waar hebben we het over. Overheid; zorg voor spreiding; lost ook meteen het huisvestings-, file- en werkgelegenheidsprobleem op én je doet recht aan de natuur.
http://www.ahn.nl/