of 64707 LinkedIn

Bouwcrisis kost gemeenten miljarden per jaar

Gemeenten lopen minimaal 2,4 miljard euro mis door de stokkende bouw. Dat blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van de VNG en het voormalige ministerie van Vrom.
4 reacties
Gemeenten lopen minimaal 2,4 miljard euro mis door de stokkende bouw. Dat blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van de VNG en het voormalige ministerie van Vrom.
Inventarisatie
Zij hebben Deloitte een inventarisatie laten maken van de omvang van de tegenvallers in de bouwgrondexploitatie bij gemeenten. De VNG wil de resultaten nog niet vrijgeven, maar de uitkomst van het onderzoek is volgens goed ingewijde bronnen een terugloop van de bouwgrondopbrengsten van minimaal 2,4 tot maximaal 3 miljard euro.

Daling grondprijs
Dat komt door renteverlies, tijdverlies en (soms) een daling van de grondprijs. Zo is Lansingerland wekelijks 60.000 euro aan rente kwijt aan grond die in tegenstelling tot de ramingen niet wordt uitgegeven. Rotterdam boekte vorig jaar 70 miljoen euro af op het grondbedrijf. Voor dit en volgend jaar lopen gaat het naar verluidt om een veelvoud daarvan.
Deskundigen uit de marktsector komen op nagenoeg dezelfde totaalbedragen uit als Deloitte.

Artikel 12
Als ook de gederfde leges- en ozb-inkomsten worden meegeteld, lopen de gemeenten in hun berekeningen zelfs zo’n 3,5 miljard euro mis op jaarbasis. Voor sommigen dreigt aanvraag van de artikel 12-status. Vandaag staat de problematiek centraal op een congres van de Vereniging van Grondbedrijven in Ede. Het gaat met name om de effecten van de verliezen bij de bouwgrondexploitatie op de gemeentelijke financiën.

Lees a.s. vrijdag meer over grondexploitatie in het blad BB
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem van Diese op
Echt onverwacht zijn de uitkomsten niet. Langjarige prognoses laten al veel langer zien dat de vraag naar nieuwe ruimte voor woningen en bedrijventerreinen minder snelt groeit en uiteindelijk zal afnemen. De bouwcrsis maakt het alleen sneller zichtbaar dat de vraag afneemt. Gemeenten zijn jarenlang veel te optimistisch geweest en zitten nu een overschot aan gronden en programma (appartementen/kantoren).

Rekent een grex lekker dicht zo'n kantorencomplex, op papier...
Door Arjen Koene op
"Inkomsten mislopen" insinueert dat deze inkomsten ooit wél zouden hebben bestaan. Als ik een brood aanbied voor €10 en niemand blijkt bereid €10 te betalen voor dat brood, loop ik dan €10 mis?
Of hebben die nooit bestaan en heb ik me al die tijd onterecht rijk gerekend?
Door Cor van der Zwaag op
Probleem is dat gemeenten bouwinkomsten zien als voeding voor de begroting. Hierdoor wordt er niet gebouwd voor de behoefte maar voor het geld. De bouwinkomsten moeten daarom geen onderdeel meer uitmaken van de gemeentebegroting. Parkeer deze in een fonds t.b.v. bijv. de volkshuisvesting of economie.
Door Henk Boshove (Accountant, gespecialiseerd in gemeenten/grondbedrijven) op
Grondexploitatie = de gemeente als ondernemer. Tegenover grote winsten staan ook risico's op grote verliezen. Daar heb je buffers cq weerstandsvermogen voor.

Het lijken gigantische bedragen te zijn.
Paar opmerkingen hierbij.

Pas op voor verwarring tussen verschillende soorten 'kosten" / minder opbrengsten.

Als je 2 miljoen winst maakt in plaats van 10 miljoen zoals geraamd, ben je dan 8 miljoen kwijt, of verdien je nog steeds 2 miljoen.

Welk deel van de rentekosten die je hebt cq die je toerekent (daar zit vaak verschil tussen) maak je op termijn nog weer goed? Grondexploitaties hebben een lange looptijd meestal.

In hoeverre zijn de miljarden die nu "kwijt zijn' toe te rekenen aan de crisis cq aan aankoopbeleid cq aan betaalde prijs? Met andere woorden, waar zit oorzaak en gevolg en welk deel van kosten / gemiste opbrengsten reken je waar aan toe?

Om de reactie niet te lang te maken hou ik het hier even bij..

Ik snap best dat in een kort artikel nuances niet op de plaats zijn.

'Grondexploitaties, waardeverlies van nog niet in exploitatie genomen gronden en alles wat daar mee samenhangt zijn echter nogal complex. En veel is op verschillende manieren te interpreteren. Verwarring ligt op de loer. Verkeerde beeldvorming ook.

Henk Boshove

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers