Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouw geitenstal niet tegengehouden door Den Haag

De omstreden bouwvergunning voor de stal met 2600 geiten werd in 2010 op het hoogtepunt van de Q-koorts verleend zonder dat het college het wist.

17 januari 2013

Burgemeester Willy Doorn en een ex-wethouder van Landerd verwijten Den Haag dat het ondanks de Q-koorts onmogelijk was om de bouw van een nieuwe geitenstal in het Brabantse dorp Zeeland tegen te houden. ,,We hadden gehoopt op maatregelen uit Den Haag om de milieuvergunning te kunnen weigeren, maar die zijn er tot op de dag van vandaag niet’’, zei de burgemeester woensdagavond in een verhoor.

Bouwstop

Haar voormalig wethouder Chris School reageerde nog feller: ,,Het zit mij hoog dat een bezoek van twee ministers in 2009 niet leidde tot rijksmaatregelen. Het bezoek had de ogen moeten openen en per direct tot een bouwstop met volksgezondheid als weigeringsgrond moeten leiden. Als gemeente moet je roeien met de riemen die je hebt, maar die riemen waren te kort. Landerd is in de steek gelaten’’, zei de ex-wethouder. ,,We zaten allemaal klem tussen de maatschappelijke druk en de wet.’’

Hoogtepunt Q-koorts
De omstreden bouwvergunning voor de stal met 2600 geiten werd in 2010 op het hoogtepunt van de Q-koorts verleend zonder dat het college er erg in had.

Raadsenquête
De bouw van de stal leidde vorig jaar tot verontwaardiging. Op verzoek van de provincie legde de minister van Binnenlandse Zaken de bouw stil. De gemeenteraad was verbijsterd omdat dat juist in het zwaargetroffen gebied geen rekening was gehouden met de Q-koorts. Ze doet nu onderzoek met een zogenoemde raadsenquête. Ambtenaren, (ex-)wethouders en de burgemeester zijn afgelopen dagen onder ede verhoord.

Resultaten onderzoek
De commissie wil de conclusies van haar onderzoek op 14 maart presenteren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kiem / medewerkster
Strategisch leuk bedacht. Jammer alleen dat iedereen die dicht bij het Landerdse vuur zit weet dat daar nooit iets wordt bedacht of gezegd om de ontwikkeling van wat voor stallen dan ook te controleren, aan banden te leggen of te stoppen. Zelfs met alle middelen in handen, wil men geen enkele ontwikkeling tegenhouden die het belang van de veehouders kan raken..
Gijs Polmans / regisseur
Ongeloofwaardig verhaal.Het college van B en w heeft boter op het hoofd.

De gemeenteraad is van goede wil maar wordt telkens door het college op het verkeerde been gezet.
Advertentie