Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boeren willen hek rond Friesland tegen wolf

Een groep Friese veehouders wil een hek rond de provincie Friesland plaatsen om wolven buiten de deur te houden. De boeren, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, zijn bang dat koeien en schapen binnen tien jaar uit de wei zullen verdwijnen door ‘de snelle en ongelimiteerde uitbreiding van de wolf’. De veehouders denken dat er over vijf jaar 50 tot 150 wolven in Nederland zijn.

07 januari 2021
wolf.jpg

Een groep Friese veehouders wil een hek rond de provincie Friesland plaatsen om wolven buiten de deur te houden. De boeren, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, zijn bang dat koeien en schapen binnen tien jaar uit de wei zullen verdwijnen door ‘de snelle en ongelimiteerde uitbreiding van de wolf’. De veehouders denken dat er over vijf jaar 50 tot 150 wolven in Nederland zijn.

Geen gekken

'We zijn geen gekken met een gek plan, maar veehouders die zich serieus zorgen maken over de veiligheid van hun dieren. In Duitsland is het aantal wolvenroedels in de laatste tien jaar zo snel gegroeid dat vee in de wei daar compleet kansloos is. We moeten in Nederland niet dezelfde kant op gaan', zegt schapenhouder Jehan Bouma, voorzitter van de stichting. Bouma rekent op weerstand tegen het Friese wolvenhek, maar denkt dat er toch een hek staat voordat een wolf zich vestigt in de noordelijke provincie. Provinciale Staten van Friesland besloten vorig jaar namelijk al dat een wolf niet welkom is in de provincie.


Wolfproof
Het wolvenhek van 1.70 meter hoog zou zich moeten uitstrekken van het IJsselmeer tot aan het Lauwersmeer. Natuurgebieden op de provinciegrens blijven buiten het hek. De boeren denken dat ze wegen die het hek kruisen 'wolfproof' kunnen maken. De boeren starten donderdag met een inzamelingsactie om het hek van enkele honderden kilometers lengte te kunnen betalen. Het wolvenhek gaat ongeveer 2 miljoen euro kosten. Er heeft zich nog geen wolf in Friesland gevestigd, maar er zijn wel aanvallen van zwerfwolven geweest.

 

Niet haalbaar

Wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging noemt een wolvenhek ‘ecologisch, juridisch, financieel en praktisch niet haalbaar.’ ‘Het hek kan in elk geval niet dwars over grensoverschrijdende wegen staan en dus vindt de slimme wolf zo een kwetsbare plek. En anders zwemt hij wel via de Friese vaarten, als hij dat wil.’

 

Schadevergoeding

Volgens de stichting Wolvenhek Fryslân is het voor individuele boeren in Friesland onmogelijk om hun vee te beschermen tegen wolvenaanvallen, aangezien er in de provincie meer dan 150.000 schapen en 300.000 koeien worden gehouden. In Gelderland en Noord-Brabant krijgen veehouders een schadevergoeding na een wolvenaanval en steun voor het nemen van wolfwerende maatregelen. De Zoogdiervereniging pleit voor een landelijke regeling.

 

Realiteitszin

De fractie van de Fryske Nasjonale Partij FNP roept Wolvenhek Frylân op tot ‘realiteitszin.’ De partij wil niet dat de provincie meewerkt aan de plannen. ‘We maken van onze mooie en natuurlijke provincie op deze manier een dierentuin.’ Vorig jaar sprak een meerderheid van Provinciale Staten in Friesland zich uit tegen de komst van de wolf, maar hoe de provincie de beschermde wolf zou moeten weren was toen al onduidelijk. Wolvenhek Fryslân gaat donderdagmiddag nader in op de plannen voor een hek rond de provincie. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Just Saying
De discussie over de wolf is illustratief voor de tegenstelling tussen stad en platteland. De voorstanders zitten in de stad, waar nooit een wolf opduikt en waar de bewoners geen idee hebben van schade en overlast. De tegenstanders zitten op het platteland waar men steeds vaker geconfronteerd wordt met gruwelijk gedode schapen, lammeren en geiten.



Stadsbewoners is numeriek in de meerderheid. Dus hoe deze politieke discussie beslecht gaat worden, laat zich raden.
Hoekstra / Ambtenaar
@Justus... Hebt u de eerste zin wel gelezen? Dit heeft niks te maken met stad en platteland. Hoe kan je nou serieus denken dat een hek de oplossing is? Ik bedoel, waar moet jr beginnen om de onzinnigheid van dit idee te benoemen. Maar het idee komt niet uit de lucht vallen. Een statenlid heeft het ook al eens geopperd. Overigens staat het overover grote deel van die 300000 koeien het hele jaar op stal buiten bereik van wolven.
Richard / Beleidsmedewerker
Op bestuurlijk niveau is dit onderwerp in Friesland al aan de orde geweest:

https://www.youtube.com/watch?v=3OuyKmLRLgU

H. Wiersma / gepens.
De hekken worden 10 mtr hoog. Verder duurt het niet lang meer of ook iedere Nederlander moet een paspoort hebben om het Fryske lan te betreden.
Advertentie