of 63000 LinkedIn

Boeren Noord-Brabant willen zwijnen schieten

Boeren spannen een kort geding aan tegen de provincie Noord-Brabant. Ze willen 's nachts wilde zwijnen kunnen schieten.
2 reacties

Boeren in de omgeving van het Leenderbos hebben een kort geding tegen de provincie Noord-Brabant aangespannen om ’s nachts wilde zwijnen te mogen doden. Hobbyjagers die in opdracht van de Faunabeheereenheid schieten, boeken onvoldoende resultaten, zeggen ze.

Gewasschade
Een snelle beslissing is nodig om meer gewasschade te voorkomen, legde Marco Maas uit buurtschap Bruggerhuizen donderdag namens vijf bezwaarmakers uit. Het zwijn heeft zich gevestigd in het zuidoosten van Brabant. Formeel is het beleid dat ze moeten worden afgeschoten maar definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

Uitroeien
De boeren denken dat de huidige jagers er geen belang bij hebben de totale populatie uit te roeien omdat er dan uiteindelijk niks meer te jagen is. Ze schatten dat een gebied van 100 hectare onbejaagd blijft.

Leefgebied
SP-gedeputeerde Johan van den Hout overweegt van het Leenderbos een leefgebied te maken zoals die er nu zijn in Limburg en op de Veluwe. Een meerderheid in Provinciale Staten is daar echter moeilijk voor te vinden.

Het kort geding dient op 12 juni bij de rechtbank in Den Bosch.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gradus op
De Brabantse boeren hebben ervoor gezorgd dat boeren uit andere delen van Nederland opgezadeld zitten met een hoop papieren rompslomp. In Brabant is het namelijk nooit groot genoeg. De meesten staan stijf van de de hypotheek. Rillen doen ze allang niet meer.
Door Marcel Vossestein (voormalig bestuursadviseur) op
In Brabant toont de eerdere nationale gedoogcoalitie – zie motie van CDA, PVV en VVD - zich voorstander van de op de Veluwe al vijf jaar beproefde en per 1 juli 2008 ook gelegaliseerde drukjacht, maar sinds het gerechtelijk verbod met zorg als de “één-op-één-methode” betiteld.

De wildaanrijdingen op de Veluwe zijn ten opzichte van 2006 verdubbeld en daaruit viel zelfs af te leiden in welke nachten men het wild met de hightechbewapening ‘s nachts in hun leefgebieden te lijf ging. Ondanks dat slaagde men er geen enkel jaar in, de aantallen onder de 2000 terug te brengen terwijl de doelstanden bij de edelherten op 1.420 en bij de wilde zwijnen op 1.080 tot 1.580 zijn bepaald.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers