Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Boeren boos op waterschappen

De Unie van Waterschappen, de koepelorganisatie van de waterschappen, kan haar borst natmaken. Boeren en tuinders onderzoeken mogelijkheden om actie te voeren tegen de in hun ogen oneerlijke toedeling van waterschapslasten voor agrariërs.

20 januari 2009

Doorlichting
LTO Nederland is verbolgen over de houding van de Unie die geen deugdelijke evaluatie wil van het nieuwe systeem van kostentoedeling. De Unie wil alleen een interne beoordeling van het effect van het nieuwe systeem, terwijl LTO Nederland vraagt om een doorlichting van hele stelsel wat eraan ten grondslag ligt.

 

Ongebouwd
Oorzaak is de samenvoeging van cultuurgronden en infrastructuur tot een heffingscategorie ‘ongebouwd’. Omdat een hectare infrastructuur soms wel 20 of 30 keer duurder is dan een hectare cultuurgrond, wordt de gemiddelde waarde van de objecten in de categorie ongebouwd vier of vijf keer zoveel waard als de echte waarde van de cultuurgrond. Aan de hand hiervan wordt wel het tarief bepaald. Maar boeren zijn geen eigenaar van de infrastructuur en willen daar dus ook niet voor betalen.

 

Weeffout
De ‘weeffout’ wordt onderkend door de Unie, maar LTO is bang dat het over het hoofd wordt gezien, omdat de hoogte van het tarief niet overal een probleem is. Het principe is dat wel. In een brief vraagt LTO Nederland aan de waterschappen om druk te zetten op de Unie om het onderliggende systeem onafhankelijk door te lichten.

 

Overleg mislukt
In de brief wijst LTO erop dat een ingestelde commissie voor visieontwikkeling op kostentoedeling met alleen CDA’ers niet kamerbreed is. Ook vindt de organisatie een ambtelijke evaluatie- en adviescommissie volstrekt onvoldoende en wijst zij erop dat staatssecretaris Huizinga wel degelijk een evaluatie van de kostentoedeling wil. De Unie zegt dat Verkeer & Waterstaat geen actie onderneemt. LTO wijst er tot slot op dat een overleg tussen de organisaties is mislukt en een volgend overleg door de Unie eenzijdig is afgeblazen.

 

Heffingsgeld in depot
Volgens een woordvoerder van LTO Nederland is er nog geen sprake van concrete acties, maar kijken boeren in Flevoland of ze bijvoorbeeld het extra deel op hun heffingsgelden in een ‘depot’ kunnen parkeren. De Unie van Waterschappen laat weten bezig te zijn met een reactie naar LTO Nederland. ‘We versturen de brief deze week. Tot die tijd spreken we hierover nog niet met de media.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie