of 61819 LinkedIn

Bleker wil aantal dieren per bedrijf begrenzen

Staatssecretaris Bleker gaf eerder al de boodschap af dat hij vindt dat er in Nederland geen ruimte is voor extreem grote veebedrijven, zogeheten megastallen.
4 reacties

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil voortaan per diersoort afspreken hoeveel er hooguit op een bedrijfslocatie mogen worden gehouden. Bleker meldt dinsdag dat hij hooguit 175.000 leghennen, 240.000 vleeskuikens, 500 melkkoeien, 2000 zeugen of 10.000 vleesvarkens op een veebedrijf wil zien.

Convenanten

Verder denkt hij aan een maximum van 2000 melkgeiten en vleeskalveren op een bedrijf. Het is niet duidelijk of deze aantallen terechtkomen in een wetsvoorstel waaraan hij al geruime tijd werkt. Bleker onderzoekt nu namelijk of dit soort bepalingen ook kan worden opgenomen in convenanten tussen landbouworganisatie LTO, provincies (IPO) en gemeenten (VNG).

Megastallen
De bewindsman gaf eerder al de boodschap af dat hij vindt dat er in Nederland geen ruimte is voor extreem grote veebedrijven, zogeheten megastallen. Door per bedrijfslocatie te bepalen hoeveel dieren er hooguit mogen worden gehouden, denkt hij ongewenste ,,uitwassen'' te voorkomen. Wel wil hij ervoor zorgen dat familiebedrijven nog wel kunnen groeien en een goede boterham kunnen verdienen.

Te hoog
De komende maanden wil Bleker in discussie over zijn voorstel met onder meer de Tweede Kamer. GroenLinks is blij dat Bleker een bovengrens gaat stellen aan het aantal dieren dat op een bedrijf mag worden gehouden. Maar Kamerlid Rik Grashoff vindt de toegestane aantallen veel te hoog. Hij wil ook dat gemeenten en provincies aanvullende eisen kunnen stellen voor dierenwelzijn. Ook Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) vindt de aantallen te hoog. ,,Hoe kan 1 boer nou goede zorg geven aan 175.000 kippen? Dat zijn nog steeds enorme hoeveelheden dieren. Bleker neemt zo zeker niet de zorgen weg die mensen hebben over ziektes op bedrijven met veel dieren.''

Bezwaren
Milieudefensie en WakkerDier delen de bezwaren. ,,500 melkkoeien, 10.000 vleesvarkens en 240.000 vleeskuikens. Dat is zes keer het gemiddelde aantal koeien op een Nederlands melkveebedrijf'', aldus Milieudefensie. Volgens WakkerDier betekent deze Blekernorm dat er nu ondanks alle weerstand nog steeds stallen kunnen worden gebouwd die zes keer groter zijn dan een normaal gezinsbedrijf.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ronny op
500 melkkoeien is 6 keer zo groot als een normaal gezinsbedrijf...... Jaja, ik kom voor mijn werk constant bij boeren over de vloer en het is niet waar om te denken dat een boer met 80 melkkoeien een gezond familiebedrijf is. Daar moet in geinvesteerd worden. De overheid heeft nu al staan dat er geen milieuvergunning verplicht is tot de grens van 200 melkkoeien. Wanneer daarboven gekomen wordt kun je dus aanvullende eisen gaan stellen. En als we de illusie gaan hebben dat dierwelzijn nu slecht is, moet je eerst besluiten als "Besluit huisvesting" maar eens goed aan gaan pakken. En niet boeren straffen omdat de dieren teveel ruimte hebben. Ja mensen je leest het helemaal goed.

Het probleem ligt niet in de hoge bovengrens, maar in de tegenstrijdige regels die nu al geldend zijn voor de sector. Tip aan Bleker en Atsma, roep niet alleen voornemend te zijn om zaken aan te pakken, maar pak eindelijk eens zaken goed aan!!!!
Door Reijsenbach (beleidsmedewerker) op
Pure symboolpolitiek van onze eerlijke? heldere? Henk! De (intensieve) veehouderij is per definitie niet duurzaam. Het leidt tot onbeheersbare milieuproblemen maar vanwege de inkomsten die het Nederland oplevert en omdat wij er goed in zijn kan deze sector zijn gang gaan. En dan lijkt het een duurzaam gebaar om de veestapel per bedrijf te limiteren. Maar dat is grote onzin. Grote bedrijven kunnen meestal meer investeren in milieu- en duurzaamheidsmaatregelen dan kleine, meer vervuilende bedrijven. Als we dan toch kiezen voor het behoud van deze niet duurzame vorm van dierenhouderij (lees ook 'op weg naar een duurzame veehouderij'van het Planbureau vd Leefomgeving), zet dan grote (lees industriële) veehouderij bedrijven in Landbouw Ontwikkelingsgebieden of, nog beter, op de Tweede Maasvlakte; daar waar de soya, waardoor tropisch regenwoud wordt vernietigd, de Rotterdamse haven binnenkomt. Zijn we ook van al die transport bewegingen van de voederindustrie af. Tja, Nederland is een handelsland dus alles wat geld oplevert is goed voor de economie. Naar duurzaamheid op langere termijn wordt niet gekeken helaas.
Door Jos Praat (beleidsmedewerker) op
Vegetariers aller landen, verenigt u!
Door Willem op
Staatssecretaris Bleker wil per diersoort afspreken hoeveel er per bedrijf mogen worden gehouden. Eén Bleker in de politiek is al te veel.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners