of 59318 LinkedIn

Bleker gaat regels schrappen in Natura 2000

De Noordse Woelmuis werd buiten Natura 2000 ook al beschermd
De Noordse Woelmuis werd buiten Natura 2000 ook al beschermd
11 reacties

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) gaat in dertien natuurgebieden die deel uitmaken van het Europese netwerk Natura 2000 schrappen in de regels die plant- en diersoorten beschermen. Hij wil zo meer ruimte bieden voor economische en maatschappelijke activiteiten in de natuurgebieden.

Dubbel beschermd

Volgens Bleker kunnen in dit geval regels vervallen, omdat de acht soorten waar het om gaat, bijvoorbeeld de noordse woelmuis en de meervleermuis, toch al worden beschermd. De minder strikte regels gaan gelden in Witte en Zwarte Brekken, Sneekermeergebied, Deelen, Leekstermeergebied, Zuidlaardermeergebied, Elperstroomgebied, Arkemheen, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, polder Zeevang, Boezems Kinderdijk, Donkse Laagten en Veerse Meer.


Niet aan ergeren

Bleker is blij met de aanpassingen die voor hem aantonen dat Natura 2000-besluiten niet in beton zijn gegoten. ,,Ik wil nuchter met Natura 2000 omgaan en met behoud van Europese bescherming zoveel mogelijk belemmeringen wegnemen. Natuur moet niet iets zijn waar mensen zich aan ergeren. Natuur is om van te genieten, dat wil ik bereiken.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Hak op
Wat denkt Bleker met deze 'verruiming' te bereiken? Want het schrappen van één of meerdere te beschermen soorten betekent niet dat het beschermingsregime van de overige soorten in die gebieden vervalt.

Ik krijg de indruk dat zijn ambtenaren deze staatssecretaris een worst hebben voorgehouden zonder inhoud.

De gretigheid waarmee Henk erin hapt, toont aan dat de man een geweldige opportunist is. Een post in de nieuwe regeringsploeg is voor hem niet aan te bevelen.
Door melkbus op
Voor landbouw geldt hetzelfde principe, is er genoeg productie in Oost Europa dan kan de veel te dure Nederlandse agrarische sector opgedoekt. Zullen de cda stemmertjes leuk vinden..
Door gerrie op
Bleker heeft ballen, de rest van het CDA niet. Laat al die natuurfreaks zelf maar een stuk grond kopen en er natuur van maken. Dan heb je recht van spreken. Ze hebben nog geen nagels om hun kont te krappen en de enige grond die ze bezitten zit onder die nagels.
Door woelmuis op
rentmeesterschap en ponyboer: een duivels dilemma
Door Jantje op
Hopelijk komt hij nooit meer terug in de politiek. Hij heeft inderdaad al meer dan genoeg verziekt.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Henk Bleker is een lompe CDA-boer die gelukkig over een paar weken uit de politiek vertrekt. In zijn relatief korte periode als staatssecretaris heeft hij voornamelijk ergernis gewekt.
Door flip op
Bleker is een onbehouwen plurk die zich zou moeten realiseren dat hij demissionair is, en dat enige terughoudendheid gepast is. Hij heeft al genoeg naar de filistijnen geholpen door er met zijn boerenklompen en korttermijndenken doorheen te banjeren. Het kost zijn opvolgers nu al jaren om die ellende enigszins te herstellen, en nu denkt hij gewoon met zijn sloophamer door te kunnen gaan? Henk, laat het helder zijn: je bent demissionair, dus hou je in!
Door Marten (gemeenteambtenaar) op
Eindelijk een staatsecretaris die de dogma's van de natuurbescherming durft aan te pakken. Hoe doorgeschoten die regels soms kunnen zijn is te lezen in het artikel over de meeuwenplaag in Alkmaar elders in dit blad. Hulde voor Henk Bleker.
Door Peter op
De wijze waarop deze staatssecretaris met de natuur denkt om te kunnen gaan zijn echt verwerpelijk. Zijn departement kan beter de naam wijzigen in natuurafbraak. De opvolg(st)er van deze man heeft veel extra werk om deze afbraak weer te herstellen. Overigens kan dit ook van toepassing zijn op het gehele volgende kabinet, die heel wat zaken o.a. op het gebied van sociale en gezondheid die nu zijn/worden afgebroken moet herstellen of redden.
Door Woelmuis (Coach) op
Evenals natuur is politiek is ook iets om van te genieten. Omdat Bleeker door zijn korte termijnvisie mij dat genot ontneemt roei ik zijn populatie toch ook niet uit?