of 59082 LinkedIn

Bleker gaat plannen Hedwigepolder niet herzien

Bleker is niet van plan zijn natuurherstel plannen bij de Westerschelde te herzien. Hij heeft vertrouwen in de ingezette koers waarbij niet wordt ontpolderd.
3 reacties

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) piekert er niet over om zijn plannen voor natuurherstel bij de Westerschelde te herzien. Bleker gaf dinsdag in de Tweede Kamer aan dat hij vertrouwen heeft in de ingezette koers waarbij de Zeeuwse Hedwigepolder niet wordt ontpolderd.

Tegenvaller

De bewindsman noemde de brief van de Europese Commissie over het plan een ,,pittige, kritische brief, die ook is tegengevallen''. Maar de brief past volgens hem ook in het overleg dat gaande is met de commissie.

Toestemming 

Hij hield de Kamer voor dat ook de Europese Commissie dinsdag nog eens aangaf dat Nederland formeel geen toestemming nodig heeft om maatregelen te nemen in de Westerschelde. Volgens Bleker is Nederland uitgenodigd nadere onderbouwing te komen geven en dat zal hij ook doen. ,,Ik wil dat wij ons werk rustig kunnen voortzetten, we moeten dit degelijk, bestuurlijk met de commissie bespreken. Dat is de beste kans op succes.''

Kamer 

De Kamer wil echter met de bewindsman praten over de plannen voordat hij voor overleg naar Brussel gaat. GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) zijn benieuwd hoeveel tijd en geld de staatssecretaris nog over heeft voor een stevigere onderbouwing van zijn plan. Bleker voelt er niets voor om vooraf met de Kamer door te spreken wat hij de Europese Commissie gaat voorleggen. ,,We zijn in overleg met de commissie, de brief past in dat overleg en dat zetten we voort. We informeren de Kamer na afloop.''

Vlamingen 

De oppositiepartijen willen weten of Nederland voor het gewijzigde plan nog kan rekenen op de 60 miljoen euro die de Vlamingen eerder zouden bijdragen. Bleker heeft het daar nog niet over gehad met zijn Vlaamse collega's. ,,We zitten nu in overleg met de Europese Commissie en pas daarna gaan we overleg voeren met de Vlamingen.''

Onderbouwing 

Hij denkt erover Deltares en mogelijk enkele andere experts in te schakelen voor nadere onderbouwing van het plan. Bleker verwacht dat dit ongeveer 2 maanden gaat duren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
Daar komen we als buren toch gewoon uit met elkaar. Wat betreft een Europese Commissie....kunnen we die selfmade hobbyclubs afschaffen, want met de besparing kunnen we veel meer mooie dingen voor ons en voor Vlaanderen realiseren.
Door Gerrie op
Het wordt eens tijd dat we voor de boeren opkomen, inplaats van ze de nek op te draaien. Echt een schande hoe het nu allemaal gaat. Gelukkig gaat het spek weer duur worden, wacht maar af.
Door henk op
Het zou ook werkelijk te gek voor woorden zijn om de Hedwigepolder onder water te zetten. Mochten er eerder gemaakte afspraken zijn met als inhoud dat wel te doen, moeten die worden gezien als een gemaakte fout welke tijdig is hersteld.
En verder moet "Brussel" zich niet met deze zaak bezighouden.