Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bleker blijft bij aanpak Natura2000

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) ziet geen reden zijn aanpak te wijzigen voor de Nederlandse gebieden voor Natura2000, het Europese natuurnetwerk. Oppositiepartijen vrezen een juridische tik op de vingers.

19 mei 2011
Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) ziet geen reden zijn aanpak te wijzigen voor de Nederlandse gebieden voor Natura2000, het Europese natuurnetwerk. Oppositiepartijen vrezen een juridische tik op de vingers, omdat Nederland door bezuinigingen afspraken om verdere achteruitgang van de natuur te stoppen, niet nakomt.

Europees vergrootglas
Bleker deelt die visie niet. Hij verzekerde de Tweede Kamer woensdag dat Nederland echt niet ineens onder een Europees vergrootglas ligt. ,,Er zijn helemaal geen aanwijzingen dat er sancties komen. Wij willen een Natura2000 waar we ons in Europa helemaal niet voor hoeven te schamen.''


Dikke klus 

Volgens de staatssecretaris worden bedrijven bij Natura2000-gebieden door de strikte natuurbescherming en eerder gemaakte afspraken op slot gezet. Hij wil dat op ,,een redelijke manier'' oplossen met onder meer ouderwets landinrichtingswerk, ook in de omgeving van deze gebieden. ,,We moeten die natuurgebieden inrichten en maatregelen nemen tegen verdroging en te veel mest. Dat is een dikke klus'', meent de staatssecretaris.


Weg naar boven

Hij gaf tevens aan: ,,Voor de Europese Commissie is van belang dat we steeds stappen blijven zetten: ze willen zien dat we bezig zijn met de weg naar boven. Wij gaan een heel moeilijke berg op met ietsje minder versnellingen dan voorheen en we gaan toch de top bereiken'', aldus Bleker, die steun zag in de Kamer voor zijn koers.


Natuur hoofdzaak 

ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren zien het anders. Ook zij willen dat problemen met bedrijven en andere uitwassen goed worden bekeken, maar ze zien dat wel als bijzaak. De hoofdzaak vinden zij dat de natuur beter beschermd moet worden. Teruggang in de natuur die het toch al moeilijk heeft mag niet, daar kunnen boetes op staan van wel 300.000 euro per dag, was de boodschap richting Bleker. Bezuinigen op natuur wordt zo wel een heel dure hobby, meent D66.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Gerrie en Hak, jullie hebben in principe volstrekt gelijk. Jullie hebben het uitstekend en vooral prachtig geformuleerd. Lieden die structureel zelf vele malen met vacantie gaan en dan nog vertellen wat er met de centen van de belastingbetaler moet gebeuren! En in Europa weten de ambtenaren op verre afstand van de kiezers heel goed om hun eigen portemonnee te denken, maar de kiezer en belastingbetaler wordt vergeten. Bovendien zijn er andere prioriteiten, de tijd is veranderd. De Staat heeft door de crisis enorme schulden moeten maken. De oude dag, de zorg voor ouderen staat onder druk, etc, etc. De huishoud pot is voor de eerste 10 jr goed leeg. Dus logisch even pas op de plaats met natuur. En die ondersmaatse, rancuneuze reacties van beide schrijvers aan Bleker zegt meer over de criticie zelf, dan over Bleker
J.Nieuwenhuis / Beleidsadviseur
Na ons de zondvloed is het credo van gerrie, J.Hak en Piet. Natuurbeheer is geen luxe maar een kwestie van beschaving - hoe ga je om met je omgeving - en wat laat je na voor je (klein)kinderen. Het tempo van uitsterven van allerlei plant- en diersoorten is ongekend. Slaap vooral rustig verder mensen, alles moet wijken voor het belang van grote graaiers zoals onze banken-CEO's. De crisis kwam van rechts!
J.Nieuwenhuis / Beleidsadviseur
Laten we het voortaan niet meer hebben over Staatssecretaris Bleker maar Boer Bleker, en laat het CDA a.u.b. het begrip rentmeesterschap uit haar beginselprogramma verwijderen.
Sluit u aan bij de juridische procedure van Stichting Das en Boom en koop natuurrechten via www.natuurrechten.nl
Willem / AS
Bij boer Bleker was natuur alleen interessant toen hij dan wel zijn ex (vind je het gek, wat moet je met zo'n vent?) subsidie kon krijgen om landbouwgrond tot natuurgebied te ontwikkelen. Nu Bleker staatssecretarisje mag spelen, is het gedaan met het uitdelen. Vraag me overigens af of dat geld rechtmatig is gebruikt en er bij Vlagtwedde nu daadwerkelijk natuur is bijgekomen.
gerrie
opdoeken die gebieden. Europa is eigenlijk al failliet door al die niet werkende luilakken die onnodig alles vervuilen doordat ze 4 keer per jaar met de caravan op de weg zitten.En maar adviseren en vertellen hoe een ander het moet doen, betaald van al die vele belastingen. Bedrijven dwars zitten en zelf veel wild doodrijden. Ga a.u.b. aan het werk en ga asperges steken. In de buurt van een boerderij is de omgeving ten minste nog niet verpest. Of koop zelf een stuk grond en maak er natuur van. De enigste grond die deze mensen bezitten zit onder hun nagels.
Kritikus / Geen Hagenees
Helemaal met je eens, Gerrie.

Nieuwenhuis en Willem zijn bang voor hun baantjes. Ophoepelen met die lui, die alleen maar boeren en ondernemers weten dwars te zitten met hun adviezen en beleid. En ondertussen zelf 3x per jaar op vakantie, het liefst naar verre exotische oorden.
Advertentie