of 62284 LinkedIn

Biomassacentrale Diemen krijgt toestemming

Energiebedrijf Vattenfall mag de gascentrale in Diemen ombouwen tot biomassacentrale. De provincie Noord-Holland heeft het bedrijf daarvoor een natuurvergunning gegeven. Volgens de provincie wordt de uitstoot van het nieuwe complex straks lager dan van het complex dat er nu staat.

Energiebedrijf Vattenfall mag de gascentrale in Diemen ombouwen tot biomassacentrale. De provincie Noord-Holland heeft het bedrijf daarvoor een natuurvergunning gegeven. Volgens de provincie wordt de uitstoot van het nieuwe complex straks lager dan van het complex dat er nu staat.

Omstreden

De ombouw is echter omstreden. In heel Nederland liggen biomassacentrales onder vuur. Vanwege de verbranding van hout uit Amerikaanse bossen, maar ook vanwege de fijnstof-uitstoot van dergelijke centrales. Hout wordt echter beschouwd als een hernieuwbare brandstof, waardoor de CO2-uitstoot – als het verbrande hout wordt vervangen door nieuwe aanplant – niet wordt meegerekend. Toch heeft ook Vattenfall zelf aangegeven voorlopig geen nieuwe biomassacentrales te bouwen.

 

Luchtkwaliteit

Omwonenden hebben fel geprotesteerd tegen de centrale. Ze vinden dat het verbranden van houkorrels in een stedelijke omgeving slecht is voor de luchtkwaliteit. De gemeenten rondom de centrale zijn ook geen voorstanders. Gooise Meren, Weesp, Almere en Diemen zelf willen het liefst dat Vattenfall van de ombouw afziet. Diemen heeft de vergunning wel verleend; de gemeente vreesde voor schadeclaims van het energiebedrijf als ze dat niet zou doen.

 

Stikstof

De tegenstanders hadden hun hoop nog gevestigd op de strenge stikstofregels, maar volgens de provincie blijkt uit de plannen dat de stikstofnormen tijdens de bouw en ingebruikname de norm niet zal overschrijden. Dat komt mede doordat de op het terrein aanwezige installaties straks met minder vermogen en minder uren gaan draaien.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
Volstrekt hopeloos dat Biomassa beleid.

Dat Vattenfall dit doet is volkomen begrijpelijk. Haar kolencentrale in Amsterdam moest dicht, ombouw naar biomassa daar kwam niet aan de orde. Doekje voor het bloeden?
Ik neem aan dat biomassacentrales dag en nacht in bedrijf zijn. Gascentrales mogen alleen nog maar bijspringen tijdens pieken.

Enorme geldverspilling doordat 'het volk' indertijd, onder aanvoering van milieu- en natuurorganisaties Nederland op slot heeft gedaan voor kernenergie.

Je hoort tegenwoordig niet veel meer van deze clubs. Zij verbergen zich in de schaduw van het Urgenda van Marjan Minnesma.
Door Vlieger (Geen) op
Belachelijk dat dit doorgang kan vinden het lijkt mij logische dat al plant je bomen je meer verstookt dan dat je plant. En voordat die nieuwe aanplant zover is om gebruikt te worden duurt dus heeeeeeel lang.
Open haard liefst niet stoken maar zo’n gigantische open haard dus wel.
In Diemen zitten we al,ingeklemd tussen snelweg en zeer druk bevaren Amsterdam-Rijnkanaal waar ook veel vervuiling van is
Door Hans op
Die vergunning gaat natuurlijk tot het bittere eind aangevochten worden. En terecht!