Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Binnenstedelijk bouwen helpt niet tegen woningtekort’

De verkoop van nieuwbouwwoningen is flink opgelopen. Er zijn in de eerste helft van dit jaar de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2006. Maar daarmee is het flinke huizentekort in Nederland nog allerminst opgelost. Het feit dat lokale overheden vooral inzetten op binnenstedelijke projecten, kan zelfs als een slecht teken worden beschouwd.

26 juli 2021
woningbouw.jpg

De verkoop van nieuwbouwwoningen is flink opgelopen. Er zijn in de eerste helft van dit jaar de meeste nieuwbouwwoningen verkocht sinds 2006. Maar daarmee is het flinke huizentekort in Nederland nog allerminst opgelost. Het feit dat lokale overheden vooral inzetten op binnenstedelijke projecten, kan zelfs als een slecht teken worden beschouwd.

Projectontwikkelaars

Dit meldt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, op basis van de afgegeven afbouwcertificaten. Waar projectontwikkelaars normaal gesproken 2500 tot 4000 appartementen verkopen in een half jaar steeg dit aantal nu met 69 procent naar 7500.


Rijtjeshuizen

Volgens onderzoeker Jannes van Loon speelt mee dat lokale overheden nu sterk inzetten op het aanjagen van binnenstedelijke projecten waar voornamelijk ruimte is voor appartementen. Hij vindt dit geen goede ontwikkeling, omdat er van het bouwen van onder meer rijtjeshuizen daardoor minder terechtkomt. Bouwen in de binnenstad is daarbij relatief duur. Inmiddels bestaat al 38 procent van het aanbod aan nieuwbouw uit appartementen, terwijl circa 80 procent van de belangstellenden juist het liefst een nieuwbouwwoning met bijvoorbeeld een tuin zou hebben. Vijftig inschrijvingen op één zogeheten grondgebonden woning is volgens de branche niet ongebruikelijk.

 

Ruimte genoeg

De productie van eengezinswoningen zou dus fors opgeschroefd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen en een wat ruimere markt te creëren, aldus WoningBouwersNL. De branchevereniging benadrukt dat 85 procent van Nederland nog onbebouwd is. ‘Er is dus genoeg ruimte langs steden en dorpen om grondgebonden woningen te ontwikkelen. De infrastructuur ligt daarvoor vaak al klaar.’ Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Nogal wiedes dat de branchevereniging om op landbouwgrond te bouwen: die grond is door hun leden al lang opgekocht. Tijd om te cashen!
criticus
De goedkoopste, snelste en minst complexe manier met de hoogste winsten te bouwen zijn de uitleglocaties. Dus natuurlijk vindt deze branche organisatie dat.

Maar er zijn weinig leden van deze brancheorganisatie die vrijwillig een hoog percentage goedkope woningen bouwen, terwijl daar het grootste tekort zit.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Je kan ook een paar geheel nieuwe vrijstaande steden bouwen van 50-100.000 inwoners, b.v. in de Flevo polder. Een stad (Eemvallei Stad) zo groot als Zwolle moet in de akkers buiten Zeewolde verrijzen. Dat plan heeft een consortium van vier grote bedrijven een maand geleden aan minister Kajsa Ollongren aangeboden. Lelystad, Dronten, Almere, Zeewolde zijn er voorbeelden van. Dicht bij de randstad en toch al een redelijke infrastructuur. Steeds maar verder inbreien en rode contouren oprekken is dodelijk voor de mobiliteit, kijk eens naar de chaos rond de gemeente Utrecht vanuit het provinciehuis.
Ab / beleidsmedewerker
Alleen bevolkingsplanning kan Nederland en dat schaarse beetje ruimte dat we nog hebben nog redden. “Maar” 15% van Nederland is onbebouwd? Wat een onzin. Een land dat duurzaam zal moeten zijn, heeft veel meer grond nodig. Een duurzame landbouw heeft veel meer grond nodig. De natuur heeft veel meer grond nodig. Mensen hebben grond nodig om niet te stikken in hun eigen vuil. Mensen hebben grond nodig om te recreëren. Nederland heeft al sinds 1900 de hoogste bevolkingsgroei van heel Europa. Wanneer leren we het een keertje af om te groeien? Heus, we kunnen zonder meer dan 700.000 arbeidsmigranten. Dan kunnen we in onze verwarmde kassen, met peperduur aardgas, een keertje niet de goedkoopste tomaat van Europa kweken. Jammer dan, we verdienen er heel lang niets meer aan. Dan hebben we maar geen personeel voor distributiecentra en kopen we de spulletjes gewoon weer in de winkel. Goed voor de stadscentra. Dan hebben we straks geen Polen meer om de vleesberg uit te benen uit onze mega stallen. Een geluk bij een ongeluk! We moeten stoppen! Tegen een bevolkingsgroei van 120.000 per jaar is niet op te bouwen. Nooit niet.
Piet / Jeugdzorg
bouwen met de grenzen open = dweilen met de kraan open. Dat zullen we nooit van Sigrid Kaag horen. Wel meer natuur?? En meer zonnepanelen en windmolens?? Die functies kunnen we niet meer verenigen in dit land, mevrouw Kaag. Wat probeert u binnen te halen met de kabinetsformatie? Meer immigratie, meer zonnepanelen, meer windmolens en meer natuur? En en en? En nog even een miljoen woningen erbij?
Toine Goossens
Kijkt u allen eens eerst naar het onverantwoord optreden van de gemeente Utrecht bij het ontwikkelen van het Merwede project zonder dat zij daar een voldoende machtspositie, is grond, had opgebouwd.



Op 0,65 km² kom,en daar 12,000 mensen te wonen. Verdichting heet dat in GroenLinkse termen. Deze wijk met konijnenhokken van 45- 65 m² wordt de 'meest groene' van Utrecht, want er mogen geen auto's komen. Voor groen dat voor afkoeling kan zorgen is onvoldoende ruimte. Voor 30% van de woningen is een parkeerplaats beschikbaar. De anderen worden per fiets het Merwedekanaal overgestuurd, daar zitten de wijkbewoners daar bepaald niet op te wachten.

Utrecht bouwt aan de nieuwe segregatie van bewoners.



https://www.npostart.nl/hollandse-zaken/24-07-20 …

H. Wiersma / gepens.
In veel gemeenten is er nog voldoende ruimte voor binnenstedelijke verdichting. Denk daarbij vooral ook o.a. aan het gebruik van verloederde en afgeschreven woningen, industrieterreinen, optimalisering van het gebruik van sociaal culturele accommodaties, sportvelden en schoolgebouwen. Dat neemt niet weg dat die mogelijkheden in sommige gemeenten reeds zijn benut. Daar zal dus (soms) meer in open gebied moeten/kunnen worden gebouwd. Kortom, bouwen naar behoefte en naar lokale mogelijkheden.
Dees
Te weinig rekening wordt gehouden met de nog steeds groeiende groep babyboomers in grote woningen. Er zijn echt (hoog) bejaarden die liever kleiner, gezelliger willen wonen. Inzet op goede alternatieven kan de doorstroming bevorderen. En er moet haast gemaakt worden met het tegengaan van het verdienen aan het bezit van meerdere huizen, onder andere door het vaststellen van maximale huurprijzen.
Advertentie