of 59179 LinkedIn

'Bijzondere woonvormen leveren gemeente meer op'

Het gaat moeizaam met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bij woongebouwen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op vragen van de D66-Kamerleden Van Eijs en Bergkamp. Veel gemeenten zijn terughoudend met het beschikbaar stellen van grond voor bijzondere particuliere woonvormen. Ze vrezen de complexe procedures en de lagere grondopbrengst.

Het gaat moeizaam met het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bij woongebouwen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op vragen van de D66-Kamerleden Van Eijs en Bergkamp. Veel gemeenten zijn terughoudend met het beschikbaar stellen van grond voor bijzondere particuliere woonvormen. Ze vrezen de complexe procedures en de lagere grondopbrengst.

Knelpunt

Ook de voorfinanciering van een gezamenlijk gebouw vormt, vooral bij ouderen, een knelpunt. Diverse gemeenten hebben inmiddels subsidieregelingen ingesteld om aan dat bezwaar tegemoet te komen. De provincies Noord-Holland en Gelderland voorzien CPO’s desgewenst van een renteloze lening met een looptijd van twee jaar om de startkosten op te vangen. Het Expertteam Eigenbouw onderzoekt of een dergelijke regeling ook in andere provincies mogelijk is.  

Koudwatervrees onterecht
Volgens de Deventer wethouder Jan Jaap Kolkman (wonen, PvdA), tevens lid van het Expertteam Eigenbouw, is de koudwatervrees van gemeenten onterecht. Hij stelt dat particuliere opdrachtgevers juist eerder bereid zijn een hogere grondprijs te betalen dan seriebouwende commerciële partijen. Ook zouden de procedures door de persoonlijke betrokkenheid van de particuliere eigenaren sneller kunnen worden doorlopen. En zijn particuliere eigenaren eerder geneigd extra in hun panden te investeren.  

 

Burgers voorrang
Het Expertteam Eigenbouw onderzoekt de mogelijkheid om inwoners van een gemeente na een verplichte registratie het ‘first right to build’ te geven, analoog aan de Engelse praktijk. Daarmee krijgen burgers onder voorwaarden voorrang bij het aankopen van door de gemeente uitgegeven grond. Kolkman: ‘Gemeenten moeten zich beter realiseren wie ze bedienen: de projectontwikkelaar op zoek naar de hoogste winst of de eigen gemeenschap.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Peeters (Adviseur Hypotheken, Triodos) op
Gemeenten hanteren dezelfde verkoopvoorwaarden voor particulieren als voor projectontwikkelaars. Daarmee doen ze particulieren – en zichzelf! – tekort. Want ze houden geen rekening met het feit dat particulieren minder in staat zijn om bepaalde risico’s te dragen. Die zijn immers vaak niet in staat om zelfstandig een aanbetaling voor de grondkosten te doen. Wanneer de omgevings- en bouwvergunning nog niet rond zijn, kan een geldverstrekker nog geen hypotheek verstrekken en moet een particulier deze kosten zelf betalen. Zij lopen hiermee een risico.

Als een gemeente wél rekening zou houden met de financierbaarheid en risico’s voor particulieren, voorkom je dit verkoopprobleem – zonder dat dit ten koste gaat van de grondopbrengst. Bovendien bevorderen gemeenten zo dat er vitale nieuwe wijken met een doorgaans goede sociale cohesie kunnen ontstaan. Goed voor particulieren én goed voor gemeenten!

Geeft een gemeente een CPO-vereniging daarnaast de tijd en exclusiviteit om plannen te maken, dan worden het risico en de kosten voor CPO-verenigingen verlaagd. De doorlooptijd blijft vergelijkbaar. Triodos Bank maakt zich sterk voor CPO; wij denken graag mee met gemeentes over hoe toekomstige bewoners de kans krijgen om hun leefomgeving mede vorm te geven.
Door Criticus (Ambtenaar) op
‘Gemeenten moeten zich beter realiseren wie ze bedienen: de projectontwikkelaar op zoek naar de hoogste winst of de eigen gemeenschap.’

Helaas is het ware antwoord, niet het sociaal meest wenselijke...