Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bewoning vakantiehuisjes toch landelijk geregeld

Mensen die kunnen aantonen dat ze voor 31 oktober 2003 permanent in hun vakantiehuis woonden, mogen daar blijven wonen. Voor alle anderen geldt dat ze niet constant in hun recreatiewoning mogen wonen. Daarop moeten gemeenten handhaven.

10 maart 2011

Niet gelukkig
Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer. Schultz van Haegen zet daarmee de lijn voort die door het vorige kabinet werd gevolgd. Helemaal gelukkig is ze er zelf ook niet mee.

Decentraal
,,Eigenlijk past dit niet bij het huidige regeerakkoord, waarin staat dat we dit soort zaken van ruimtelijke ordening meer bij decentrale overheden willen leggen. Maar deze discussie, die al lang duurt, ken ik goed. Het zou onbehoorlijk bestuur zijn als we regels nu opeens zouden veranderen'', aldus de minister.

Kanon
De VNG is het er niet mee eens dat Schultz de landelijke aanpak, die het vorige kabinet in gang heeft gezet, doorzet. De vereniging vindt dat de gemeentelijke autonomie daarmee opzij wordt geschoven. 'Een slecht idee,' stelt de VNG. Het probleem speelt maar in een beperkt aantal gemeenten. De VNG noemt landelijke regelgeving daarom 'schieten met een kanon op een mug.' Ook de Raad van State concludeerde in mei vorig jaar dat deze wet overbodig is.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / ambtenaar
Nederland en Denemarken zijn de enige landen ter wereld die zich druk maken over het permanent bewonen van vakantiewoningen. Laat iedereen toch zijn eigendom gebruiken zoals hij dat zelf wil: voor recreatiebewoning of voor vaste bewoning. De enige eis die je als overheid mag stellen, is m.i.: het gebouw moet voldoen aan de bouwkundige eisen (incl. veiligheidseisen). Dat moet een liberale minister toch aanspreken!
Maarten Visser / beleidsmedewerker
Nederlands geneuzel. Het gebouw staat er, who cares of er wel of niet permanent gewoond wordt? Trouwens, het valt wel op dat overtreders (van onzinnige wetgeving overigens) tegemoet gekomen worden, en mensen die de wetgeving naleven achter het net vissen. Ook zo'n Nederlands verschijnsel.
Eric Taanman / AOWer
Mag ik nu gerust zijn en blijven wonen??
Chris
Wees blij met het standpunt van Melanie: de gemeenten moeten handhaven. Dat leidt tot meer arbeidsplaatsen bij de gemeenten. Hoeven er minder ambtenaren weg!
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Waarde mensen, de begrippen "centraal" en "decentraal" zijn in de loop van de laatste 15 jaar al zo vaak gehusseld en gemixd geraakt in de ruimtelijke ordening, dat opwinding nu niet meer hoeft. Laten we alles maar-es weer overnieuw doen. Dan nu met een echte wet !
Advertentie