of 60831 LinkedIn

'Bewoners te snel uit hennephuis gezet'

Bewoners bij wie een hennepplantage wordt aangetroffen, worden te snel uit hun huis gezet, vindt advocate Maartje Schaap. Zij wil dat burgemeesters beter uitleggen waarom ze deze maatregel nemen.

Mensen bij wie een hennepplantage wordt aangetroffen, kunnen op straat gezet worden. Bij de rechter blijkt soms dat ze onschuldig zijn en eigenlijk hun huis niet uit hoefden. Volgens advocate Maartje Schaap handelen burgemeesters te snel. In Emmen kijken ze per geval of iemand uit huis moet.

Zonder motivatie
Waar het de advocate vooral om gaat is dat burgemeesters nu zonder motivatie mensen uit hun huis kunnen zetten. ‘Burgemeesters krijgen een belletje van de politie dat ergens een hennepkwekerij ontdekt is, en binnen een week sluiten ze de woning. Zonder dat ze weten wat er speelt’, schetst ze. Daarmee gaat de burgemeester volgens de raadsvrouw op de stoel van de rechter zitten.
 

Verschillende aanpak

Gemeenten gaan verschillend om met uitzettingen bij hennepplantages. In Zuidoost-Drenthe hebben gemeenten een richtlijn wanneer mensen hun huis uit moeten. 'In de rest van Drenthe word je je huis uitgezet, terwijl in Groningen mensen nooit om deze reden hun huis hoeven te verlaten', zegt Schaap.

 

Niet aanvechten

Ze kan de huisuitzettingen moeilijk vooraf aanvechten. ‘Van de Raad van State mag een burgemeester mensen uitzetten, mits die beslissing goed gemotiveerd is’, zegt ze. Maar juist die goede motivatie mist ze in veel gevallen. ‘Het lijken wel Russische praktijken, waarbij je maar net geluk moet hebben’, laat ze zich ontvallen. Het 'waarom' van de beslissingen moeten breder bekendgemaakt worden vindt ze.

 

Richtlijn handhaving

De eerdergenoemde richtlijn die de gemeente Emmen hanteert, schrijft voor dat bedrijfspanden waar een handelshoeveelheid hennep of drugs aangetroffen wordt, voor zes maanden worden gesloten. Bij woningen is dit drie maanden. Als na de sluiting opnieuw verboden middelen worden aangetroffen, gaat het pand voor de dubbele tijd dicht. De derde keer leidt tot onvoorwaardelijke sluiting van een bedrijfspand; een huis moet een jaar dicht. Emmen is in de regio Zuidoost-Drenthe de eerste gemeente die zo'n duidelijke aanpak hanteert. 'We zijn heel open in de communicatie', legt een woordvoerster uit.

 

Uitzonderingen

In de afgelopen anderhalf jaar dat de richtlijn nu geldt, heeft Emmen veertig panden gesloten. Bij drie vondsten besloot de burgemeester de woningen niet te sluiten. 'In één geval ging het om een persoon die net op de goede weg terug was na een boel problemen,' vertelt de zegsvrouw. 'Als we die woning gesloten hadden, was de persoon vermoedelijk weer teruggevallen. Dat was niet wat we wilden.'

 

Preventieve werking

Van de maatregel, die vooral voor de handhaving bedoeld was, gaat toch ook een preventieve werking uit. 'We merken dat het aantal plantages in bedrijven afneemt. Ondernemers hebben geen zin in die zes maanden sluiting', zegt de woordvoerster.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Als iedereen zo denkt als deze advocate die alleen maar aan haar zielige clientjes denkt, dan wordt het met Nederland helemaal niets meer. De burgemeester heeft een eigen afweging binnen het bestuursrecht. Het gaat dus niet om strafrechtelijke leedtoevoeging of privaatrechtelijk sanctioneren van slecht huisvaderschap. Wil je van de ellende van drugsoverlast af dan zijn er maar twee opties. De eerste is legaliseren en de tweede is het keihard aanpakken van overlast aan derden (goedwillende buren b.v.) en in de publieke ruimte. En ik geloof niet meer in al die slappe verhalen van huurders of eigenaren die van niets wisten. Lariekoek!
Door S.L. (Juridisch adviseur) op
Iemand zijn woning uit zetten is wellicht het meeste zware middel dat een gemeente heeft. Idealiter zou dit alleen mogen gebeuren nadat de kantonrechter een oordeel hierover heeft gegeven. Een alternatief zou zijn om de mogelijkheid op te nemen om bij de rechtbank een voorlopige voorziening tegen het besluit aan te tekenen. Een rechter kan over het algemeen beter over dergelijke kwesties oordelen dan een college of afdeling V&H.
Door Gerrie op
Hoe naïef moet je zijn om zulke bewoners te geloven?
Door henk van dalen (vw dealer) op
sluiten alleen by uitspraak rechter
Door Ger van der Wijst (Hoofd afdeling Veiligheid, Toezicht & Handhaving) op
Om willekeur te voorkomen hanteren wij in ons beleid dat de betreffende eigenaar/huurder eerst een aantal dagen de tijd krijgt om een zienswijze in te dienen tegen het voornemen van de burgemeester om te sluiten. Afhankelijk van de zienswijze + de aanwezigheid van een aantal gevaarzettende factoren (brandgevaar, dealen etc) gaat vervolgens weloverwogen het pand op slot.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners