of 59130 LinkedIn

Bewoners Fort Oranje boos, gemeentehuis dicht

Bewoners van de beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen hebben woedend gereageerd op het besluit van eigenaar om het vakantiepark al op 3 juli te sluiten. Een aantal bewoners meldde zich donderdagochtend bij het gemeentehuis in Zundert voor uitleg. De gemeente heeft daarom besloten om het gemeentehuis te sluiten.
Reageer

Bewoners van de beruchte camping Fort Oranje in het Brabantse dorp Rijsbergen hebben woedend gereageerd op het besluit van eigenaar om het vakantiepark al op 3 juli te sluiten. Een aantal bewoners meldde zich donderdagochtend bij het gemeentehuis in Zundert voor uitleg. De gemeente heeft daarom besloten om het gemeentehuis te sluiten. Een gemeentevertegenwoordiger is naar de camping gestuurd om de boze bewoners te woord te staan, aldus een woordvoerster.

Gevecht beu

Campingbaas Cees Engel maakte donderdagochtend bekend dat Fort Oranje definitief dichtgaat. Engel is het gevecht met de overheid beu is, liet hij weten. De gemeente Zundert kondigde twee weken geleden aan dat de camping op 4 augustus dicht moet vanwege een onhoudbare situatie: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat.

 

Bewuste escalatie

De eigenaar toonde zich destijds nog strijdbaar en wilde de sluiting aanvechten. De bezwaartermijn tegen de sluiting duurt tot en met vrijdag. De gemeente heeft ook van ongeveer honderd campingbewoners protesten ontvangen. De verpauperde camping stond dit jaar extra in de aandacht door een goedbekeken SBS6-serie over de schrijnende situatie van de bewoners. De eigenaar denkt dat de overheid de camping bewust in een kwaad daglicht heeft gesteld om sluiting af te kunnen dwingen. De overheid heeft de situatie volgens hem bewust laten escaleren.

 

Falend sociaal beleid

Engel zegt dat zijn inkomsten flink zijn gedaald. 'Fort Oranje was een last resort voor hulpbehoevenden. Sommige bewoners betalen hier al jarenlang nauwelijks huur. Fort Oranje is een symptoom van falend sociaal beleid van gemeenten en ook de minister. De overheid keek weg terwijl aan de onderkant van de samenleving mensen nauwelijks eten kunnen kopen, laat staan dat zij huur aan mij kunnen betalen. Geld voor fatsoenlijk beheer en onderhoud is er dan niet meer.'


Gemeente overvallen

Volgens een woordvoerder is de campingbaas uit vrees voor reacties en pers in het buitenland. De gemeente Zundert is overvallen door het besluit maar is van plan noodopvang te gaan regelen voor mensen die vanaf 3 juli op straat staan. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.