of 59561 LinkedIn

‘Betrek allochtonen nauwer bij milieubeleid’

6 reacties
Gemeenten moeten meer moeite doen om allochtonen voor te lichten over duurzaamheid. Nu verplaatsen zij zich nog te weinig in de groepen die zij willen bereiken. Dat zegt Imke Tegels van SME Advies. Met haar adviesbureau trainde zij de afgelopen maanden milieucoaches, die op hun beurt kleine groepen van - vooral - moslimvrouwen voorlichtten over duurzaam huishouden. De resultaten: een besparing van acht tot 11,5 procent in water, afval, gas en elektriciteit.
Doelgroepenbeleid
Gemeenten, zegt Tegels, missen de aansluiting met allochtonen op dit gebied omdat ze bang zijn voor een specifiek doelgroepenbeleid. 'Dan gaan mensen roepen: waarom gaat er zoveel geld naar één specifieke doelgroep?' Tegelijk zijn ze teleurgesteld als niemand op een inspraakavond afkomt.

'Troetelturk'
‘Ik zou zeggen: controleer of je mensen bereikt, en pas daar je tactiek op aan. Er wordt nu vaak gekeken: hebben we een afspiegeling van de samenleving gehad? Dan wordt, oneerbiedig gezegd, de troetelturk afgevinkt, maar dan is de benadering nog niet effectief geweest.’ De ‘Tikkie terug-campagne’ noemt Tegels ‘met grof hagel schieten naar het hele publiek: dan schiet je ook mis.’

Koran
Bij het benaderen van moslims kan volgens haar de islam een veel prominentere rol spelen. ‘In de Koran staat: denk aan de toekomst en aan het behoud van de aarde; verspil niet’, aldus Tegels. ‘Dat kun je gebruiken voor de mensen die gelovig zijn.’ Kostenbesparing is een ander motief. Daarop zetten haar milieucoaches in: tachtig allochtone mannen en - met name - vrouwen die op hun beurt weer een groep van tien mensen voorlichtten, afkomstig uit hun eigen netwerk. ‘De familie doet mee, de buren, kennissen, het clubje van het kinderdagverblijf: die vrouwen weten de mensen te vinden.’

'Milieu-tupperware-party'

Dat zou bij autochtone vrouwen nooit zo werken, weet Tegels uit eigen ervaring. ‘Wij hebben het veel te druk om zes keer bij elkaar te komen.’ Voor haar eigen doelgroep ontwikkelt ze nu het concept van de ‘milieu-tupperware-party’. ‘Dat kost maar één avond, dat doet de Nederlandse vrouw wel.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.Langerwerf (vrijwilligster AZC) op
Het zal Moslim vrouwen goed doen als ze speciaal worden aangesproken. Zij zijn ondertussen een zeer grote groep in onze samenleving en daar kun je niet omheen en wat mij betreft daar WIL ik ook niet omheen.
Goed plan
Door W. Peters op
@ Van Lankveld: allemaal mooi en aardig dat men de islammetjes wijzer wil maken, maar laat onze overheid zich toch alstublieft nooit bij zijn beleid en regels beroepen op een godsdienst en al helemaal niet op zo'n primitieve en barbaarse religie als de islam. Wat kijk ik uit naar de Tweede-Kamerverkiezingen waarbij de gevestigde orde van pluche-zitters eindelijk eens wakker zal worden geschud.
Door J.van Lankveld op
Mij is bekend dat SME Utrecht al lange tijd zeer actief is in verschillende gemeenten in ons land, zoals o.a. in Rotterdam, Zoetermeer, Leeuwarden, Enschede, Hoorn.
Deze gemeenten gingen vele anderen al voor in aktief milieu beleid met allochtonen
Door tegels op
In de bijbel staat dat de mens de BEHOEDER VAN DE AARDE is. Wat hebben we in dit opzicht veel gemeen met de islam. We hebben kennelijk allemaal
baat bij Duurzaamheid.
Door wolterbeek op
prima initiatief
Door W. Peters op
"Bij het benaderen van moslims kan volgens haar de islam een veel prominentere rol spelen........" Is deze mevrouw nu helemaal van de pot gerukt?! PvdA- of GroenLinks-aanhanger zeker? We hebben hier scheiding van overheid en religie, hoor mevrouw. Uw enge voorstel is nu precies waar Wilders en ik en nog velen met ons, zo bang voor zijn. Wanneer wordt het nu eens begrepen door de gevestigde multiculle politike orde...? Een Nederlandse staat met regels en voorschriften onder verwijzing naar de koran ligt op de loer.