Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Betere waterzuivering door samenklonterende bacteriën

Een nieuwe vorm van waterzuivering is efficiënter en goedkoper. De basis wordt gevormd door samenklonterende bacteriën.

04 mei 2012

Prins Willem Alexander opent volgende week in Epe een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die vier maal kleiner en 30 procent zuiniger is dan wat tot nu toe de standaard is. De truc: zuiveringbacteriën die als bolletjes naar de bodem zakken.

Oude techniek

Dat bacteriën het rioolwater zuiveren is geen nieuws, de waterschappen werken er bij wijze van spreken al honderd jaar mee. De diertjes vreten het fosfaat en nitraat uit het water en laten zich vervolgens als vettig slib uit het water vissen. Het levert Nederland aan het einde van het riool al jaren schoon water op, klaar om in de rivier of sloot te worden geloosd.
 

Doorbraaktechniek
Maar het kan beter, zo bedachten onderzoekers aan de TU Delft. Zij ontwikkelden een nog efficiëntere ‘doorbraak’ techniek, aldus woordvoerder Hans van Boven van het waterschap Veluwe, die het procedé als eerste toepast in Epe. Nieuw is dat de micro-organismen niet langer los door elkaar zwemmen, maar samenklonteren tot kleine bolletjes. Deze zakken snel naar de bodem, waardoor het residu makkelijker uit het water gehaald kan worden.
 

Ruimte en kosten besparing
‘Dat levert net zo zuiver water op, maar legt slechts beslag op een kwart van de ruimte van een conventionele installatie. Ook hoeven we minder zuurstof in het water te blazen, waardoor de energiekosten met een derde dalen’, somt Van Boven de voordelen op. En nog een: ‘Omdat het compacter is, kan ook de bouwsom flink naar beneden. Normaal zou de installatie in Epe 20 miljoen euro kosten, nu zijn we voor 18 miljoen klaar’.
 

Publiek/privaat
Van Boven spreekt van een mooi staaltje publiek private samenwerking binnen het door de overheid aangewezen ‘topgebied water’. De korreltechnologie is een vinding van de TU Delft en is door een publiek-privaat samenwerkingsverband doorontwikkeld tot een internationaal toepasbare innovatie. Behalve de TU Delf werkten ingenieursbureau DHV, Kenniscentrum Stowa  en zes waterschappen mee aan de ontwikkeling. Het geld kwam mede van het Rijks- Agentschap NL.

Topproduct 

‘Dat levert een topproduct dat niet alleen in Nederland zal worden toegepast. In Zuid-Oost Azie en andere delen van de wereld waar de zuivering nog in opkomst is, bestaat grote belangstelling. Zij hoeven niet eerst bestaande installaties af te schrijven en willen onze techniek graag overnemen.’ aldus Van Boven. Hij spreekt van een enorme markt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie