of 59185 LinkedIn

Beter zicht op ruimtebeheer

Om beter te monitoren en vergelijken hoe gemeenten hun openbare ruimte beheren, heeft kennisorganisatie CROW samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een model ontwikkeld.

Om beter te monitoren en vergelijken hoe gemeenten hun openbare ruimte beheren, heeft kennisorganisatie CROW samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu een model ontwikkeld. Proeven met het bundelen van beheerinformatie in Amsterdam en Drechtsteden hebben een bijdrage geleverd aan het model.

 

Beheerprestaties in beeld 

Met het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) kunnen beheerders openbare ruimte hun beheerprestaties in beeld brengen en vergelijken. Dat draagt bij aan optimaal assetmanagement en een realistische begroting, stelt CROW. In het informatiemodel zijn landelijke afspraken gemaakt over de benodigde objectgegevens voor het beheer van de openbare ruimte.

 

Kennis delen

Overheden maken via het informatiemodel gebruik van de kennis van anderen. Door de uniforme informatieverzameling, zijn de gegevens makkelijk uit te wisselen tussen organisaties, noemt CROW als voordeel. De gegevens hoeven slechts eenmaal ingewonnen te worden en zijn geschikt voor meervoudig gebruik. Het IMBOR sluit aan op de Wet Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en op het Informatiemodel Geografie (IMGeo).

 

Goede voorbeelden

Twee pilots leverden input voor het model. CROW: “De gemeente Amsterdam moest acht verschillende databases met verhardingsobjecten terugbrengen tot één assetbestand. De samenvoeging is geslaagd, mede dankzij het gebruik van IMBOR. Momenteel zijn de vakgebieden Groen en Bomen in voorbereiding. Het samenwerkingsverband Drechtsteden heeft met succes een uniforme integrale beheeromgeving voorbereid, op basis van het IMBOR. Dit zijn waardevolle toetsingen in de praktijk.”

  

Meer informatie is te vinden op www.crow.nl/imbor

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Als men die titel nou heel letterlijk neemt, kan ik stellen dat zichthinder steeds erger wordt, door de nog immer hoger groeiende kropsla en andijviestruiken. Het openbaar gebied is straks niet meer te onderscheiden.
Pollens.........