Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bestrijden van giftige alg gaat nog weken duren

Het doden van de giftige alg die momenteel Zeeland onveilig maakt is niet gemakkelijk. Het duurt naar verwachtig nog weken voordat de alg vernietigd is.

13 augustus 2012

 Het verdelgen van de giftige alg dinoflagellaat in de Ouwerkerkse Kreek in Zeeland gaat weken duren. Dat heeft dijkgraaf Toine Poppelaars van het Waterschap Scheldestromen maandag gezegd.

Groot alarm

Een week geleden sloeg de Veiligheidsregio Zeeland groot alarm nadat de alg via de kreek in de Oosterschelde terecht was gekomen. De situatie in de Oosterschelde is inmiddels hersteld door het isoleren van het water in de kreek. De noodsituatie is daarom maandag opgeheven, liet burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland weten.

Snel doden

De alg zal waarschijnlijk met waterstofperoxide worden verdelgd. Dat is echter een lastige klus voor het waterschap, omdat de alg onder stress een heel sterke gifstof afgeeft. Vlak voor de alg sterft, kan die ook nog een cyste afstoten die op termijn kan zorgen voor een nieuwe alg. Het waterschap wil zowel het afstoten van gif als de cyste tegengaan, door de algen heel snel te doden. Daarnaast wil het waterschap ervoor zorgen dat ander leven in de kreek niet wordt aangetast. De verdelging begint binnen 2 weken.

Snel vermenigvuldigd

De alg dinoflagellaat alexandrium ostenfeldii komt in de Oosterschelde altijd wel voor, zei Hans van der Togt van Rijkswaterstaat. Normaal met 1000 cellen per liter. In de Oosterschelde bij het gemaal was dat vorige week 60.000, in de kreek zelf gaat het om miljoenen cellen. Hoe de alg zo snel kon vermenigvuldigen is niet duidelijk. Het gif is een zeer giftig en ontstaat onder stresssituaties. Die kunnen al ontstaan bij plotselinge temperatuurwisselingen., Het zwemverbod op de stranden is, behalve bij de noodpompen die voor waterafvoer zorgen, opgeheven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie