of 60775 LinkedIn

Best koopt villa voor snel vertrek familie

Reageer
De gemeente Best heeft voor 1,9 miljoen euro een villa gekocht van een illegaal in Nederland verblijvende Romafamilie. Met het overnemen van de woning wilde de gemeente het uitzettraject bespoedigen.

De familie Moro, die uit 38 leden bestaat, verbleef sinds 2000 in de villa. Vanwege criminele activeiten werd de aanvraag van een Nederlandse verblijfsvergunning door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) geweigerd. Maar het bezit van de woning ‘belemmerde’ de zigeunerfamilie bij het verlaten van het land, aldus Lianne Verstraeten, woordvoerster van de gemeente Best. ‘Zo’n pand staat al gauw zo’n twee tot drie jaar in de markt. Die termijn vonden we onacceptabel.’ Ook heeft de gemeente uit ‘morele’ overwegingen gehandeld, zegt de woordvoerster. ‘De familie was verstoken van allerlei voorzieningen. De twintig kinderen kregen geen onderwijs en de volwassenen mochten niet werken. Ze hadden geen inkomen.’

 

Op de verkoop heeft de familie behoorlijke winst gemaakt. Het pand was voor 1,9 miljoen gulden gekocht, de gemeente heeft er 1,9 miljoen euro voor betaald. ‘Dat is nu de taxatiewaarde’, zegt Verstraeten. Het bedrag is gefinancierd uit een speciaal budget voor dit soort aankopen. ‘Het gebeurt vaker dat er woningen worden aangeboden aan de gemeente’, aldus de woordvoerster. ‘En soms wil de gemeente het zelf, omdat in een bepaald gebied ontwikkelingen plaatsvinden waardoor huizenbezitters verplicht zijn hun woning eerst aan de gemeente aan te bieden.’ Het college van burgemeester en wethouders neemt de aankoopbeslissingen en informeert achteraf de raad. De laatste adviseert binnenkort over de bestemming van deze villa.

 

Verstraeten weet niet of de familie Moro het land inmiddels heeft verlaten. ‘Bij de sleuteloverdracht vorige week was het pand leeg. En in het Eindhovens Dagblad stond dat de familie nu in Mexico zou verblijven. Maar hoe de journalist aan die informatie is gekomen, weet ik niet.‘

 

Of deze actie leidt tot de aankoop van meer woningen van bezitters die geen recht hebben op een verblijfsvergunning, kan Verstraeten nog niet overzien. Mocht een dergelijke situatie zich voordoen dan moet deze opnieuw ‘afgewogen’ worden door het college. Verstraeten benadrukt dat deze aankoop in het belang van de gemeente was.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners