of 64707 LinkedIn

België houdt grens voorlopig open

België sluit de grens met Nederland voorlopig niet. Dat is "zo'n verregaande maatregel" dat die minstens overleg met de noorderburen zou vergen, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. "Maar de situatie en daarmee de inzichten kunnen snel veranderen", erkent een woordvoerder.
Reageer

België sluit de grens met Nederland voorlopig niet. Dat is "zo'n verregaande maatregel" dat die minstens overleg met de noorderburen zou vergen, zegt het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken. 'Maar de situatie en daarmee de inzichten kunnen snel veranderen,' erkent een woordvoerder.

Slot

België heeft het coronavirus op het moment beter in bedwang dan Nederland, dat de samenleving noodgedwongen weer bijna volledig op slot heeft gegooid. Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Ze broeden op manieren om dat te voorkomen.

 

Grensverkeer

Maar de grens gaat "op dit moment" niet dicht, zegt een woordvoerder van minister Annelies Verlinden. "Dat is niet aan de orde." België zou zo'n draconische maatregel, die wringt met het afgesproken vrije verkeer van personen binnen Europa, niet zomaar op eigen houtje nemen. Bovendien is het voor Belgen nog niet verboden om naar Nederland te reizen en het omgekeerde evenmin, al raden beide landen zulk grensverkeer sterk af.

 

Overleg

Verlinden zou "in constant overleg" zijn met haar Nederlandse en Duitse collega's. Ook in Duitsland zijn de niet-essentiële winkels gesloten. De Belgische ministers die het voortouw hebben in de bestrijding van de coronacrisis komen vrijdagmiddag weer bijeen voor hun crisisberaad. Ze zullen dan ook de mogelijke toestroom van Nederlanders bespreken.

 

Formulier

Wie van Nederland naar België reist, moet een formulier invullen waaruit blijkt of hij of zij in quarantaine moet. De Belgische politie gaat vanaf vrijdag strenger controleren of reizigers dat inderdaad doen. Maar dat gebeurt enkel bij de gewone alcohol- en andere controles, zegt Binnenlandse Zaken. Er komen geen grenscontroles, zoals in het voorjaar nog het geval was.

 

Essen

Burgemeester Gaston Van Tichelt van de Belgische grensgemeente Essen vraagt Nederlanders die komen winkelen zich strikt aan de coronaregels te houden. 'Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete,' stelt Van Tichelt in een verklaring.

 

Schiereiland

De gemeente wijst erop dat Essen "een soort schiereiland" in Nederland is met slechts één Belgische buurgemeente en vier Nederlandse buren: de West-Brabantse gemeenten Woensdrecht, Roosendaal, Rucphen en Zundert. Nu in Nederland de niet-essentiële winkels voor zeker vijf weken dicht moeten vanwege het grote aantal coronabesmettingen, houdt Essen rekening met een grote toeloop vanuit Nederland. 'Als te veel mensen vanuit het noorden de grens oversteken, kan dit tot grote drukte en wachtrijen bij de winkels leiden,' aldus Van Tichelt.

 

Mondkapje

De burgemeester laat weten dat de grens openblijft, maar dat iedere bezoeker van Essen zich aan de coronaregels moet houden. Daarbij gaat het onder meer om het dragen van een mondkapje in de winkelzone van Essen. Ook mogen mensen maximaal een half uur in een winkel blijven. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers