of 58952 LinkedIn

Beleid Oostvaardersplassen stuit op verzet

In de buurt van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen bij Lelystad is een demonstratie begonnen tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in het natuurgebied. Volgens de organisatie zijn een paar honderd betogers aanwezig.
3 reacties

In de buurt van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen bij Lelystad is een demonstratie gehouden tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in het natuurgebied. Volgens de organisatie waren een kleine duizend mensen op de betoging afgekomen.

Onrust
In de winter gaan in het gebied veel dieren dood omdat ze niet worden bijgevoerd. Dat leidde deze koudeperiode tot maatschappelijke onrust. De provincie besloot daarom de dieren toch extra eten te geven tot eind deze maand.

 

Emoties

De actievoerders, die zich hadden verzameld op een stuk grond langs een dijk, willen echter niet dat 'het probleem elk jaar terugkeert'. Er waren toespraken, protestborden met teksten als 'voorkom dierenleed' en een aantal demonstranten had hooi meegenomen. Volgens een woordvoerster van de organisatie liepen de emoties soms hoog op, maar is alles prima verlopen. In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen. Critici wijzen erop dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan.

 

Nieuwe aanpak

Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen. Directeur van het Wereld Natuur Fonds Kirsten Schuijt doet alvast een voorzet. Zij pleit ervoor om alsnog een corridor voor de grazers aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, zodat de dieren verder kunnen trekken als er te weinig voedsel is. Zo'n plan was er al eerder maar werd enkele jaren geleden wegbezuinigd. 'We moeten nu laten zien hoe het wel kan', aldus Schuijt tegen RTL Nieuws. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ria Huisman (directeur) op
En de geleerden hebben nog steeds geen oplossing aangedragen.
Ze slaan door want het milieu moet voor de burgers goed zijn.
Dat we de beesten zo naar de afgrond brengen heeft vast een beleidsambtenaar bedacht, het stikt ervan.
Opleiding universiteit je ziet het gevolg.
Hopenlijk staan ze op en doen ze de ogen eens open.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Joost. Wat is uw mening behalve deze kreet?
M.i. spelen we in Nederland de Serengeti na. Zou een boer trouwens zijn runderen zo behandelen dan hing hij al aan de hoogste boom.
Dit heeft allemaal te maken met (vermeend) maakbaar milieu. Zo worden aalscholvers beschermd waardoor de vissen (niet alleen opgegeten worden maar ook) massaal het loodje leggen.
Milieubeheer in Nederland lijkt aan elkaar te hangen van vaak verkeerde aannames en de waan van de dag.
Een hek om een gebied is net zo iets als een safe haven in vm. Joegoslavië. Uiteindelijk lost het niets op.
Door Joost (ambtenaar) op
Inspraak zonder inzicht, leidt tot een uitspraak (mening) zonder uitzicht!