of 64621 LinkedIn

'Belastingdienst informeert vrije huursector'

De Belastingdienst geeft, tegen de regels in, informatie over het inkomen van huurders aan verhuurders in de vrije sector, zegt Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
4 reacties
De Belastingdienst geeft, tegen de regels in, informatie over het inkomen van huurders aan verhuurders in de vrije sector. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die de Belastingdienst daarover vragen heeft gesteld. 

Privacy aangetast
Alleen verhuurders van sociale huurwoningen mogen het inkomen van (potentiële) huurders opvragen, om scheefhuren tegen te gaan. Brenninkmeijer zegt dat hij klachten heeft binnengekregen van drie huurders van wie de Belastingdienst informatie over hun inkomen zou hebben prijsgegeven. De klagers vinden dat hun privacy is aangetast en dat de Belastingdienst niet goed heeft gereageerd op hun klachten.

Tegen scheefwonen
Verhuurders van socialehuurwoningen mogen informatie over het inkomen van huurders opvragen om te kunnen inschatten of zij tot de hogere of middeninkomens behoren. Als iemand een sociale huurwoning heeft, maar een gezinsinkomen hoger dan 34.229 euro per jaar, dan gelden er sinds deze zomer hogere percentages voor de maximale huurverhoging.

Toch opgevraagd
De ombudsman verwijst naar de website van de Rijksoverheid, waarop staat:  'Huurt u een vrije sector woning en heeft uw verhuurder toch een inkomensindicatie voor uw woning opgevraagd bij de Belastingdienst? U kunt dit schriftelijk melden aan de Belastingdienst/Centrale Administratie...'. De ombudsman wil nu weten of de Belastingdienst er bewust voor heeft gekozen om financiële informatie te verstrekken over huurders in de vrije sector en wat eraan wordt gedaan om te voorkomen dat deze informatie wordt gegeven aan mensen die helemaal geen verhuurder zijn. Ook vraagt Brenninkmeijer de Belastingdienst serieus in te gaan op de klachten van de drie huurders die zich bij hem gemeld hebben.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos Derckx (adm) op
Men maakt zich kopzorgen aan wie we de strafuitkering moeten uitbetalen na alle slavernij, hier zien we waar het geïnd wordt en op welke wijze. In een zero-toleranty beleid van dit kabinet hoort dit kabinet niet thuis. Onbetrouwbaar, zonder enig respect voor de burger eisen zij respect van de burger met wandaden waarvoor de burger straks weer zich afvraagt of wij niet allemaal recht hebben op een strafuitkering van dhr. Rutten. Tenslotte hebben we de 1000 euo nog niet die beloofd werd. Leugen en bedrog heerst in NL. Nieuwe ABW-slaven nemen de werkplekken over van de werknemers, oogluikend toegestaan door UWV en vakbond. Wat is er van de mens in de burger overgebleven.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Huisjesmelkers die met inkomstenpapieren lopen te zwaaien en zeggen goh! bij jou kan de huur best nog wel wat omhoog.
Door Janus op
Het hele woonbeleid is door het Kunduzgeteisem en met name Pechtold d'66 die werkelijk niet weet waar hij het over heeft, Sap van grijsrechts en pretendeert links te zijn kapot gemaakt en laten we het over de vvd maar niet hebben. Wie verlost ons van het kwaad... en van deze incompetente partijden: d'66, vvd en grijsrechts?
Door Rutte (de lachende socialist) op
dit belastingkabinet gaat over lijken wat privacy betreft, nog erger dan de DDR.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers