of 60775 LinkedIn

Begraafplaats mogelijk als 'recreatieterrein' bestempeld

Begraafplaatsen als recreatieterrein. Het klinkt luguber. De VNG onderzoekt of de kerkhoven die bestemming kunnen krijgen. Dan kunnen ze namelijk langer gebruik maken van gif om hun paden onkruidvrij te houden

De VNG onderzoekt of begraafplaatsen als 'recreatieterrein' kunnen worden aangemerkt. Op deze manier kunnen gemeenten langer gebruik maken van gif om de paden vrij te houden.

Gif verboden
Vanaf 2015 wordt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Op begraafplaatsen wordt daar nu veel gebruik van gemaakt om de paden onkruidvrij te houden. Op zoek naar alternatieven klopte de Landelijke Organisatie voor Begraafplaatsen (LOB) aan bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Uit de gesprekken met de VNG kwam onder andere als mogelijk alternatief naar voren dat begraafplaatsen aangemerkt worden als ‘recreatieterrein’. Dan mag er namelijk nog tot 2017 gebruik worden gemaakt van bestrijdingsmiddelen.

 

Prematuur
Een woordvoerster van de VNG noemt het plan ‘nog heel erg prematuur.’ Ze bevestigt dat de LOB bij de VNG heeft aangeklopt en dat de mogelijkheid wordt onderzocht. Begraafplaatsen worden in een aparte categorie naast recreatie geplaatst.  

 

Tijdswinst
De LOB zelf valt vooral over de termijn. ‘Iedereen ging uit van 2017’, stelt een woordvoerder van de vereniging. ‘Met dat jaartal is rekening gehouden, er zijn al begrotingen op gemaakt. 2015 komt echt te vroeg.’ Een alternatief voor het gebruik van gif is het wegbranden van onkruid. ‘Maar daarbij blijven de wortels gewoon zitten. Binnen een week zie je alweer een groene oase’, zegt de woordvoerder. Rustplaatsen scharen onder recreatie om zo tijdswinst te boeken, ziet hij als beste optie. ‘Maar het is wel een heel bijzondere vorm van recreatie.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door han op
Ben het helemaal eens met Heleen: op een begraafplaats mag géén gif meer gespoten worden - je zou zeggen: wie heeft daar nog last van...
En recreatiegebieden wèl???
Mijn mening: geen van tweeën - een ietwat overwoekerd kerkhof is voor mij pas écht recreatie!
Door Heleen op
Dus als ik het goed begrijp zijn het juist recreatieterreinen (voor kinderen en zo....) waar langer mag worden doorgegaan met vergif spuiten?!!?!?!
Door Roffel op
En ook deze bizarre situatie is weer te danken aan Wilma Mansveld, staatssecretaris van Milieu. Die laat zich door haar geitenwollensokkenambtenaren opjuinen om versneld een verbod op onkruidbestrijdingsmiddelen in te voeren. Aanvoerder van dit rijksclubje bomenknuffelaars en wortelknagers is Koen de Snoo, reborned cristian van de CU.
Door José (Projectleider) op
Beetje zwartgallig om te stellen dat doden dan recreeren. Hier wordt door de LOB gezeurd om extra tijd waarin zij ons land vergiftigen. Begraafplaatsen dus als gifbelten. Kom, laten we gewoon gaan schoffelen.
Door hans schut (milieubeleidsadviseur) op
Los van het feit dat het van weinig respect voor overledenen en nabestaanden getuigt om begraafplaatsen als recreatieterrein aan te merken lijkt te worden vergeten waarom het hier gaat nl. het zo snel mogelijk terugdringen van het gebruik van gif. Dat branden niet dé oplossing is moge duidelijk zijn, Het ouderwetse schoffelen of handwerk zal weer meer ter hand genomen moeten worden. Levert wellicht ook nog extra banen op.
Door Jos Praat (Beleidsmedewerker) op
Zo zie je maar weer hoe de overregulering in dit land tot bizarre situaties leidt. Hoewel, als dit de oplossing is, dan kunnen we wel een gezellig en goedkoop een dagje uit met de kinderen.
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur te Utrecht) op
Het wordt hoe langer hoe gekker in ons landje !
Door Meppie op
Dan kan er meteen een zwembad achter de kerk worden aangelegd!
Uit het plan van de VNG blijkt weinig eerbied voor nabestaanden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners