Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Assen schuift verduurzaming 10 jaar op

De gemeente Assen krijgt het niet voor elkaar om de meer dan honderd panden in de gemeentelijke vastgoedportefeuille voor 2030 energieneutraal te maken. Dat blijkt in een antwoord van wethouder Mirjam Pauwels (Economische Zaken, VVD) aan de gemeenteraad. De gemeente wil nu dat het de einddatum wordt verschoven naar 2040.

11 december 2020
shutterstock-579818758.jpg

De gemeente Assen krijgt het niet voor elkaar om de meer dan honderd panden in de gemeentelijke vastgoedportefeuille voor 2030 energieneutraal te maken. Dat blijkt in een antwoord van wethouder Mirjam Pauwels (Economische Zaken, VVD) aan de gemeenteraad. De gemeente wil nu dat het de einddatum wordt verschoven naar 2040.

Afspraken

In het Klimaatakkoord spraken gemeenten af om in 2030 de CO2-reductie van gemeentelijk vastgoed met de helft te reduceren. Maar Assen besloot in 2016 al om in 2030 voor haar eigen vastgoed geheel energieneutraal en aardgasvrij te zijn. De gemeente startte vorig jaar een pilot waarin werd onderzocht hoe twee sportzalen en een buurtcentrum verduurzaamd moesten worden. De kosten bleken flink hoger dan gedacht.

 

In kaart

Inmiddels heeft de gemeente veel beter in kaart wat ervoor nodig is om alle panden te verduurzamen. De maatregelen gaan naar verwachting 86 miljoen euro kosten, en dan is de gemeente er nog niet. Om helemaal energieneutraal te worden, is meer stroom nodig dan de daken van de gebouwen kunnen opbrengen. De gemeente moet dus nog ergens een plek vinden voor 30.000 zonnepanelen om aan die energievraag te voldoen. Een plek daarvoor is nog niet gevonden.

 

Masterplan

In het nieuwe masterplan Klimaatneutraal Gemeentelijk Vastgoed stelt het stadsbestuur daarom voor om langer de tijd te nemen voor de verduurzaming. Daarmee krijgt de gemeente meer tijd om een integrale aanpak uit te werken en de jaarlijkse kosten te halveren. Het nadeel is wel dat de reductie van CO2-uitstoot minder snel zal gaan dan in het eerdere doel.

 

Laaghangend fruit

Veel gemeenten hebben zichzelf ambitieuze klimaatdoelen gesteld voor hun eigen vastgoed, maar nu de meeste gemeenten de eerste aanstalten maken om die verduurzamingsslag echt in kaart te krijgen, blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) presenteerde eind vorige maand nog een leidraad waarin verschillende voorbeelden voor het licht werden gebracht. Maar RVO constateerde dat veel gemeenten zich in de aanpak vooral richten op energiebesparing en veel minder op andere verduurzaming, zoals circulariteit of klimaatadaptief bouwen. Daarnaast kiezen gemeenten vaak het eerst voor ‘laaghangend fruit,’ maatregelen die relatief rendabel zijn en zich makkelijk terugverdienen. Het probleem daarbij is dat de baten daarvan op de langere termijn niet meer kunnen worden gebruikt om de minder makkelijke maatregelen met een langere terugverdientijd te financieren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Straatman / directeur
Het is zeer de vraag of het afstoten van slechte panden de doelstellingen dichterbij brengt. Het probleem komt dat op het bordje van anderen en het is de vraag of die meer bereid of beter in staat zijn om te verduurzamen. Als dat niet het geval is, dan houd je slechte panden in de markt. In de voorbeeldrol van overheden zou het beter zijn om eerst te verduurzamen en dan pas af te stoten.
Hans / afdelingsmanager
Dit speelt natuurlijk op veel meer plaatsen, zoals steden met veel monumenten. Door Covid 19 zal de hele agenda veranderen en gaat op termijn de rente (fors) omhoog, waardoor die plannen ook financieel niet meer haalbaar zullen zijn. De enige oplossing die ik zie is pensioenfondsen verplichten hierin stevig te beleggen, zoals Amsterdam dat wil.
H. Wiersma / gepens.
Al eens nagedacht over het afstoten van gemeentelijke panden in de vastgoedportefeuille? Wat is bijv. de bezettingsgraad van de panden? Dat kan schelen in de uitvoering van de taakstelling.
H. Wiersma / gepens.
@Drs Nabled. Pensioenfondsen zullen daar -terecht- alleen in geïnteresseerd zijn als ze voldoende gelegenheid wordt geboden om rendement te maken. Gemeenten kunnen natuurlijk niet verwachten dat ze bij pensioenfondsen voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten. Gemeenten kunnen voor dit soort zaken natuurlijk ook altijd terecht bij de Nederlandse Bank voor Gemeenten (NBG)..
Petra
@Spijker



De meeste gemeenten hebben, met wisselend succes, in de crisis van 2008/2009 (en ook daarna) een forse poging gedaan zoveel mogelijk vastgoed af te stoten.



Uw idee is helaas niet nieuw te noemen.
Advertentie