Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Asbestconstructie Utrecht uniek voor Nederland

TNO en andere asbestspecialisten hebben geen logische verklaring kunnen vinden voor de aanwezigheid van amosiet, het soort asbest dat in Utrecht voor paniek zorgde.

16 augustus 2012

De dakrand van een flat aan de Stanleylaan in Utrecht was opgevuld met een bepaald soort asbest. Dat is nooit eerder in Nederland gezien en was ook op bouwtekeningen niet zichtbaar.

Geen logische verklaring
TNO en andere asbestspecialisten hebben geen logische verklaring kunnen vinden voor de aanwezigheid van dit zogenoemde amosiet. Er volgt een nieuw onderzoek naar de reden waarom de dakrand was opgevuld met asbest. Dat heeft asbestdeskundige Jan Tempelman van TNO donderdag in Utrecht gezegd.

Domme pech
Door het verwijderen van een kitlaag kwam het asbest vrij en moesten de bewoners van vier straten hun huizen verlaten. Tempelman verwacht niet dat elders ook met amosiet opgevulde dakranden worden gevonden, aangezien het om een ,,unieke en niet-logische toepassing'' gaat. ,,Dat dit onverklaarbare asbest vrijkwam, is domme pech geweest'', meent hij.

Enige bron
De onderzoeken hebben uitgewezen dat de aangetaste dakrand de enige bron van ronddwarrelend asbest in de wijk Kanaleneiland is geweest. Volgens TNO staat nu vast dat er geen eerdere asbestbesmettingen zijn geweest, zoals in de afgelopen weken is gesuggereerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie