Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Arnhemse minima kunnen verdienen aan scheiden van afval

Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem

27 augustus 2019

Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug.

Ander betaalsysteem

Dat plan leggen burgemeester en wethouders van Arnhem dinsdag voor aan de raad. De raad bepaalde eerder al dat het aanbieden van afval voor Arnhemse minima niet duurder mag worden als Arnhem overstapt op een ander betaalsysteem. Dat gebeurt naar verwachting volgend jaar.


Diftar
Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor  zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lekker vol register
Dat klinkt heel redelijk maar dan moet je wel de mogelijkheid hebben om minder afval aan te leveren dmv een compostbak bijvoorbeeld en de ruimte hebben om afval op te slaan en te vervoeren naar een milieupark. Ik vraag me dan ook af hoeveel minima gaan "verdienen".Overigens kan het minder aanleveren van restafval ook weer tot een verhoging leiden. https://www.gelderlander.nl/beuningen/kosten-afv …
Carlo
Minima kopen al minder afval, ze hebben te weinig geld om bergen vuilnis te produceren.

Deze maatregel slaat nergens op.

Afval scheiden kan beter bij het afvalverwerking bedrijf gebeuren
Jan / adviseur
Minima betalen helemaal geen afvalstoffenheffing. Daar is "kwijtschelding" voor uitgevonden (en al die andere voordelen voor de minima). College wil zeker positief in het nieuws na al die bezuinigingen ... ;-)

Daarnaast: welk uitgespaard bedrag, ten opzichte van wat? Iemand die beter scheidt, is bij diftar altijd goedkoper uit.
Petra
@Carlo:



Het zal u verbazen hoeveel afval minima organiseren!

Minima kopen uiteraard geen afval maar ze kopen wel veel goedkope producten, i.t.t. de wat meer gegoeden.

Juist deze goedkope producten zorgen voor veel afval omdat ze over het algemeen maar een kort leven zijn beschoren.



En over afval scheiden bij een verwerkingsbedrijf: het scheiden is het probleem niet, wél de kwaliteit en herbruikbaarheid van bepaalde stromen zoals papier, textiel en gft. Deze stromen zijn niet meer herbruikbaar zodra ze in de restafvalcontainer hebben gezeten omdat ze dan te vervuild zijn geraakt door de rest van inhoud van de grijze container.



Uit uw reactie spreekt zeer weinig kennis van zaken.
H. Wiersma / gepens.
Het tot twee cijfers achter de komma berekenen wat burgers aan afval inleveren kost meer dan het vrij laten van de inlevering. Derhalve stoppen met deze bureaucratie.

Gewoon burgers via preventieve voorlichting bewust(er) maken van alle voordelen om minder afval te produceren.
Petra
"Gewoon burgers via preventieve voorlichting bewust(er) maken van alle voordelen om minder afval te produceren."



Gewoon, gewoon... iedere gemeente is daar iedere dag mee bezig maar dat lukt niet heel erg goed. Afval interesseert juist de mensen die er een puinhoop van maken geen ruk. Zo snel als mogelijk met zo weinig mogelijk inspanningen en kosten is het enige waar ze in geïnteresseerd zijn. Uiteraard de goeden niet te na gesproken maar dit is wel het algemene beeld.
Advertentie