Dat plan leggen burgemeester en wethouders van Arnhem dinsdag voor aan de raad. De raad bepaalde eerder al dat het aanbieden van afval voor Arnhemse minima niet duurder mag worden als Arnhem overstapt op een ander betaalsysteem. Dat gebeurt naar verwachting volgend jaar.
Diftar
Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem. (ANP)
Reactie op dit bericht
Gewoon, gewoon... iedere gemeente is daar iedere dag mee bezig maar dat lukt niet heel erg goed. Afval interesseert juist de mensen die er een puinhoop van maken geen ruk. Zo snel als mogelijk met zo weinig mogelijk inspanningen en kosten is het enige waar ze in geïnteresseerd zijn. Uiteraard de goeden niet te na gesproken maar dit is wel het algemene beeld.
Gewoon burgers via preventieve voorlichting bewust(er) maken van alle voordelen om minder afval te produceren.
Het zal u verbazen hoeveel afval minima organiseren!
Minima kopen uiteraard geen afval maar ze kopen wel veel goedkope producten, i.t.t. de wat meer gegoeden.
Juist deze goedkope producten zorgen voor veel afval omdat ze over het algemeen maar een kort leven zijn beschoren.
En over afval scheiden bij een verwerkingsbedrijf: het scheiden is het probleem niet, wél de kwaliteit en herbruikbaarheid van bepaalde stromen zoals papier, textiel en gft. Deze stromen zijn niet meer herbruikbaar zodra ze in de restafvalcontainer hebben gezeten omdat ze dan te vervuild zijn geraakt door de rest van inhoud van de grijze container.
Uit uw reactie spreekt zeer weinig kennis van zaken.
Daarnaast: welk uitgespaard bedrag, ten opzichte van wat? Iemand die beter scheidt, is bij diftar altijd goedkoper uit.
Deze maatregel slaat nergens op.
Afval scheiden kan beter bij het afvalverwerking bedrijf gebeuren