of 59185 LinkedIn

Arnhemmers stemmen voor woonwijk in polder

Een meerderheid van de Arnhemmers (64,7 procent) die woensdag heeft meegedaan aan een referendum, heeft gestemd voor bebouwing van een deel van de polder Stadsblokken-Meinerswijk aan de oever van de Rijn. Het Rotterdamse referendum over het woonbeleid is ongeldig, omdat te weinig mensen kwamen stemmen.
3 reacties

Een meerderheid van de Arnhemmers (64,7 procent) die woensdag heeft meegedaan aan een referendum, heeft gestemd voor bebouwing van een deel van de polder Stadsblokken-Meinerswijk aan de oever van de Rijn. Het Rotterdamse referendum over het woonbeleid is ongeldig, omdat te weinig mensen kwamen stemmen.

Stadspark

Het opkomstpercentrage voor het referendum in Arnhem was 24,1 procent, maakte waarnemend burgemeester Boele Staal woensdagavond bekend. Het gaat om de voorlopige uitslag, vrijdag volgt de officiële uitslag. De gemeente wil grondeigenaar Kondor Wessels Projecten KWP toestaan om in het gebied 250 tot 300 woningen te bouwen. Die bouw beslaat ongeveer 1 procent van het totale gebied. De rest van de grond wordt ingericht als stadspark, natuurgebied en cultureel evenemententerrein. Tegenstanders zien de woningbouw niet zitten en dwongen het referendum af.

 

Geen kiesdrempel

Voor het referendum in Arnhem gold geen kiesdrempel, zodat de uitslag geldig is. De Arnhemse gemeenteraad neemt op 19 december een besluit over de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk. Hoewel het referendum raadgevend was, hebben veel raadsfracties al gezegd dat de uitslag ervan hun besluit zal bepalen.

 

Rotterdam onder 30 procent 

In Rotterdam is woensdag bij het referendum over het voorgenomen woonbeleid de kiesdrempel van 30 procent niet gehaald. De volksraadpleging zou pas geldig zijn als de 30 procent zou worden gehaald. De opkomst bleef steken op 16,9 procent van de 497.540 stemgerechtigde Rotterdammers. Dit betekent dat de plannen van de gemeente om ruim 15.000 oude woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw kunnen doorgaan.

 

Tegen sloop

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zei in een reactie dat de uitkomst die er nu ligt betekent ,,dat we nu verder kunnen met de Woonvisie om van Rotterdam een nog fijnere stad te maken om in te wonen voor alle Rotterdammers''. Tegenstanders van de Woonvisie, het woningbeleid tot het jaar 2030, hadden het referendum bedongen door 13.000 handtekeningen te verzamelen. Ze zijn tegen de sloop en willen dat zo veel mogelijk betaalbare sociale huurwoningen behouden blijven.

 

Meeste stemmers zijn tegen

De stemmen worden handmatig geteld. Op vrijdag wordt de definitieve uitslag van het stadsreferendum gepresenteerd. Volgens de voorlopige uitslagen van woensdagavond heeft ruim 70 procent van de stemmers tegen het woonbeleid gestemd.

 

Uitslag niet negeren

De Woonbond, die tegen zijn plannen is, vindt dat het stadsbestuur de uitslag niet kan negeren. ,,Alle Rotterdammers hebben de kans gehad hun stem te laten horen en zo'n 85.000 hebben dat gedaan en daar is een duidelijk ‘nee’ tegen de sloopplannen uitgekomen'', stelt directeur Ronald Paping. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Plafond op
Thuisblijvers voelen wellicht wat voor ja én nee of ze hebben geen mening, stemmers geven de doorslag. Zo hoort dat in een democratie.
Door S.T.K. Go (manager Business Development) op
Niet 64,7% van de inwoners van Arnhem is voor, het is slechts 64,7% van de 24,1%. De opkomst is kansloos laag.... dan kan je nauwelijks spreken van een volksraadpleging of "meerderheid"....
De feitelijke werkelijkheid is dat, gezien de lage opkomst, de meerderheid van de Arnhemse bevolking zich niet voor een politiek karretje laat spannen. Het laten vervallen van de kiesdrempel is een teken het Arnhems bestuur weet dat de burgers zich niet meer interesseren voor alle megalomane plannen. Feitelijk is dit referendum gewoon ongeldig en weggegooid geld.
Door A. Willemsen op
En zo is Arnhem weer een paar ton kwijt aan een referendum waarvan de uitslag tevoren al bekend was. Ik ben voor referenda maar dit ging nergens over kan ik zeggen als Arnhemmer. Verloederd gebied wordt bebouwd en het natuurgebied wordt 1 geheel en opgeknapt door dit project. Wie kan daar nou tegen zijn?