of 63428 LinkedIn

Arnhem stelt ‘niet realistische’ diftar-plannen uit

Arnhem gaat huishoudens voorlopig toch niet belasten voor elke vuilniszak met restafval. Het college noemt het plan in een brief aan de gemeenteraad ‘niet langer realistisch’.

Arnhem gaat huishoudens voorlopig toch niet belasten voor elke vuilniszak met restafval. Het college noemt het plan in een brief aan de gemeenteraad ‘niet langer realistisch’. 

Randvoorwaarden ontbreken

Arnhem wilde de afvalstoffenheffing per vuilniszak – ook bekend als het diftarsysteem ­– per 1 januari 2019 invoeren. Volgens het college kan aan een aantal randvoorwaarden niet tijdig worden voldaan. Zo ontbreekt nog een alternatief voor het inzamelen van gft-afval voor mensen die in hoogbouw wonen. Ook wil het college de mogelijkheid creëren om met een prepaidpas anoniem restafval te kunnen aanbieden.


Geen afstel
Volgens verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp (duurzaamheid, GroenLinks) betekent het uitstel geen afstel. ‘Ik blijf voorstander van een systeem waarbij mensen die hun afval goed scheiden en daardoor weinig restafval produceren daar ook financieel voor worden beloond. Omdat er nog te veel risico's kleven aan een zorgvuldige invoering van diftar willen we meer tijd nemen. Zorgvuldigheid gaat hier voor snelheid.’


Privacy-problemen
Eerder had Arnhem al problemen met de vuilnispas voor de in de wijken te plaatsen ondergrondse afvalcontainers. De gemeente stond meerdere keren voor de rechter vanwege het schenden van de privacy van burgers. Uiteindelijk werden vorig jaar alle duizend containers in Arnhem ‘van het slot’ gehaald en opengesteld voor iedereen.


Een vijfde goedkoper
Onderzoek van COELO naar het diftar-systeem bij andere gemeenten bracht eerder aan het licht dat burgers met een restafvalheffing per saldo 21 procent goedkoper uit zijn. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat huishoudens daadwerkelijk minder afval aanbieden wanneer een gemeente voor diftar kiest. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Bij ons in de gemeente willen we zo lang als mogelijk is diftar vermijden. Het is nu al een hele kunst om alle afvalstromen zo schoon mogelijk te krijgen, wij vermoeden dat met de invoering van diftar dit een schier onmogelijke zaak zal worden.
Door Jan (Beleidsadviseur afval) op
Is het voor een stad als Arnhem niet effectiever en voordeliger om het beleid meer te richten op nascheiding?
Door Coen (burger) op
Ontwijkgedrag wordt echter opvallend genoeg doodgezwegen. Ook in onderzoeken. Rijtjes en lijstjes maken is nog iets anders dan wetenschappelijk onderzoek. Diftar zet vooral aan tot een schijnwerkelijkheid.
Door Hans op
De grote steden gaan over op achteraf scheiding en krikken de resultaten daar - denken ze - flink mee op. Misschien goed als Arnhem dat eens blijft volgen?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers