of 60220 LinkedIn

Arnhem legt groots uiterwaardenpark aan in de stad

Sfeerimpressie Stadsblokken-Meinerswijk
Sfeerimpressie Stadsblokken-Meinerswijk Jeroen Helmer

In Arnhem ontstaat de komende jaren een van de grootste uiterwaardenparken van Europa. Het gebied van 300 hectare ligt middenin de stad. Ruimte voor de rivier gaat daar samen met nieuwe natuur, recreatie en cultuurhistorie.

Forse investering rijk, provincie, gemeente

Stadsblokken-Meinerswijk wordt Arnhems wilde achtertuin, aldus de gemeente. Het park krijgt een netwerk van struin- en fietspaden en de oude noordgrens van het Romeinse rijk wordt weer zichtbaar en ‘beleefbaar’ gemaakt. Daar is een fors bedrag voor vrijgemaakt door de samenwerkingspartners, Rijkswaterstaat, gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Naast de rivierverruiming investeren zij samen 4 miljoen euro in het uiterwaardenpark, de paden, cultuur en cultuurhistorie.

 

Ruimte voor de rivier

Het plan maakt deel uit van het rijksprogramma Ruimte voor de rivier, dat 34 ingrepen in het rivierengebied omvat. ‘De uiterwaardvergraving Meinerswijk zorgt voor droge voeten van zo’n 2 tot 4 miljoen inwoners in het rivierengebied’, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Door het graven van extra geulen en andere maatregelen daalt de waterstand van de Nederrijn bij hoogwater met 7 centimeter.

 

Bouwplannen gingen niet door

Aanvankelijk waren er allerlei plannen om het gebied vol te bouwen, meldt gemeentewoordvoerder Maarten Post. Maar door omstandigheden –  zoals de watersnood midden jaren negentig en plannen om er de Floriade te houden - is dat niet gebeurd. ‘Het is een voorbeeld van hoe een tijd niks doen, een zegen kan blijken te zijn. Daardoor gaat nu een uniek project van start waarmee Nederland zijn naam op het gebied van watermanagement eer aan doet.’

 

Projectontwikkelaar niet blij

Volgens sommigen is het voor Arnhem net zo'n historische gebeurtenis als de aankoop van Sonsbeek een eeuw geleden, aldus Post. Natuurliefhebbers zijn opgetogen, weet de woordvoerder nog te melden, in tegenstelling tot projectontwikkelaar Phanos, die veel grond in bezit heeft in het gebied.

 

Dit jaar beginnen

Gisteren onthulden de betrokken partijen een bord met een impressie van het gebied zoals het er over enkele jaren uit zal zien. De vergraving van de uiterwaarden en de aanleg van 16 kilometer recreatieve paden begint halverwege dit jaar en is in 2015 gereed.

 

Superdijken

Ondertussen onderzoekt de provincie Gelderland ook mogelijkheden voor het aanleggen van extra sterke dijken, zo meldt de website Waterforum. De superdijken moeten zorgen voor meer bescherming tegen hoogwater in de stedelijke gebieden rond Arnhem en Nijmegen. Het onderzoek maakt deel uit van het advies van de regio aan deltacommissaris Wim Kuijken, in het kader van het Deltaprogramma.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Cooke op
Nou mooie projecten A.Willemsen een lekke stations garage waar het water je in de schoenen staat als je je auto uitstapt
Door Frank van den Hoven (redacteur) op
Waarom nu weer zo azijnerig A. Willemsen? Wordt een buitengebied een keer níet volgegooid met woningen of bedrijfsblokkendozen maar wordt er een prachtig natuur- en recreatiegebied van gemaakt ten faveure van waterveiligheid, natuur en de mensen die dichtbij hun stad kunnen naturen en recreëren, is het weer niet goed...
Door arnhemmer op
Eindelijk een plan waar ik volledig achter kan staan van Arnhem. Nu nog het kunstencluster afschieten. Alleen het stukje tussen de broerenstraat en trans opknappen als verbinding tussen centrum en rijnkade.

Groningen kun je mooi als voorbeeld nemen hoe ze het daar gedaan hebben vwb het station.
Door R. van Brakel op
In deze economisch slechte tijd houdt dit project toch weer mensen aan het werk en betekent het droge voeten voor vele mensen meer!
Door A. Willemsen op
Ach ja, Arnhem heeft verder geen financiele problemen hoor, dus trek hier in crisistijd maar zoveel geld voor uit. Het loopt verder prima met alle projecten: Schuytgraaf, Rijnboog, Station, Kunstencluster..........