of 62812 LinkedIn

Arnhem doet aangifte van illegale kap eeuwenoude eiken

De bomen stonden deels op het terrein van een monumentale villa en deels in het gemeentelijk park Onderlangs op de stuwwal. Een investeringsmaatschappij heeft de villa gekocht om appartementen op het terrein te gaan bouwen.
© Google Street view
2 reacties

Arnhem doet aangifte van de illegale kap van tientallen eeuwenoude eiken en lindes op de stuwwal in de stad. De schade wordt verhaald op de dader, die bovendien bestuursrechtelijke maatregelen tegemoet kan zien, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Onderlangs
De bomen stonden deels op het terrein van een monumentale villa en deels in het gemeentelijk park Onderlangs op de stuwwal. Een investeringsmaatschappij heeft de villa gekocht om appartementen op het terrein te gaan bouwen. Vorig jaar heeft de gemeente met de investeerder gesproken over herinrichting van de buitenruimte en eventueel weghalen van een enkele boom die op omvallen stond, maar daarvoor is geen plan gemaakt, laat staan een vergunning aangevraagd, aldus Marcouch.

Ernstig beschadigd
Op 5 januari alarmeerden omwonenden de gemeente toen er op grote schaal werd gerooid. Dat gebeurde volgens de gemeente ‘op grove wijze en met zware machines.’ Daardoor zijn de stuwwal en de bodem ernstig beschadigd. Arnhem laat een plan maken voor herstel van het gebied en nieuwe aanplant. Dat moet de veroorzaker ook betalen, aldus de gemeente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Even lós van wat er in Arnhem gebeurd is.

De meeste mensen zullen geschokt zijn te horen hoeveel er gekapt mag worden zonder dat een vergunning geëist wordt.

Het kan beter worden omgedraaid. Alles mag vergunningvrij gekapt worden, behalve in uitzonderingsgevallen. En die uitzonderingsgevallen moeten gemeenten of provincies dan wél goed regelen.
En daarbij ontbreekt het gemeenten en provincies structureel aan handhavingscapaciteit.

Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat het dus zeer goed mogelijk dat tientallen meters hoge eiken van 100 jaar oud op een ochtend gewoon worden gekapt. Zónder dat een vergunning nodig is.

En niet zelden gaat het dan om bomen rond een ouder pand dat in commerciële handen is geraakt.
Door Ben op
Ik vraag me af wat de toezichthouders en de gemeente voor acties op 5 januari hebben gedaan toen de meldingen binnenkwamen? Dit is crimineel en ronduit respectloos. Megaboete op zijn plaats. Zal die projectontwikkelaar waarschijnlijk een wordt wezen.