Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

APK voor gebouwen helpt gemeenten bij energiebesparing

Gemeenten falen in hun toezicht op de Wet milieubeheer als het gaat om energiebesparende maatregelen. In het Energieakkoord is afgesproken dat er een proef komt met de zogenoemde Energie Prestatie Keuring (EPK), een APK voor bedrijven.

24 september 2013

Gemeenten krijgen hulp bij hun wettelijke taak om toezicht te houden op energiemaatregelen die bedrijven verplicht moeten nemen. Er komt een proef met de zogenoemde Energie Prestatie Keuring (EPK), een APK voor bedrijven.

Controle eens in de vier jaar

In het SER Energieakkoord is afgesproken dat een EPK-systeem wordt ingevoerd als pilot, maar gericht op continuering na een evaluatie over twee jaar. Het plan moet nader worden uitgewerkt, zegt Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel en als onderhandelaar betrokken bij het SER-akkoord. Bedoeling is dat gecertificeerde bedrijven bij al het zakelijk vastgoed eens in de vier of vijf jaar controleren of de eigenaar genoeg energiebesparende maatregelen heeft genomen.

Verplicht volgens Wet milieubeheer

Bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren. Dat is vastgelegd in de Wet milieubeheer. Gemeenten moeten erop toezien dat pandeigenaren zich daaraan houden, maar dat gebeurt nauwelijks. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) dat gemeenten zich niet erg bewust zijn van hun wettelijke taak op dit gebied en nauwelijks prioriteit geven aan het controleren van bedrijven, scholen en zorginstellingen.

Veel energiebesparing blijft liggen

De energiebesparing die daardoor blijft liggen is fors, zegt Bokhoven. Hij spreekt van 28 PetaJoule, ruim een kwart van de energiebesparing van 100 Pj die als doelstelling voor 2020 in het Energieakkoord staat. Overigens is er volgens de onderzoekers nog meer winst te behalen, zij gaan uit van ten minste het dubbele.

Falen van gemeenten en bedrijven

De EPK is in feite een antwoord op het falen van gemeenten, geeft Bokhoven toe. ‘En van de bedrijven, want die stellen dat ze geen geld hebben voor deze investeringen. Daarom werken we aan een financiële regeling, een fonds, waaruit die investeringen kunnen worden betaald. De eigenaar betaalt dat terug via de besparing die hij heeft op de energierekening.’

Kosten voor bedrijven

Aan de keuring zitten kosten verbonden voor de eigenaar van het gebouw, maar die zijn niet schrikbarend hoog, zegt Bokhoven. ‘Net als bij de APK; de keuring zelf is niet duur. De rekening komt wanneer je voor afgekeurde onderdelen maatregelen moet nemen. Maar dat zijn kosten die de eigenaar toch al verplicht was te maken.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rien
De gemeenten falen als ondernemers zich niet aan de wet houden. Zo ken ik er nog een paar. Zeker de schuld van de politie dat mensen te hard rijden of diefstal plegen? Toezicht en handhaving bij bedrijven zijn al jaren vieze woorden en worden zeker niet gestimuleerd vanuit Den Haag. Het credo is ondernemers alle ruimte. Toegegeven er ook staat dat de ondernemers het niet goed doen. Tegelijk worden daar excuses gezocht, ze hebben geen geld. Ze zijn zo zielig en we gaan ze dus weer pamperen. De 5 jaar terugverdientermijn staat al jaren in de wet. Ook toen er geld zat werd verdiend en op een paar voorlopers na werd er toen ook niet geinvesteerd. Meneer Bokhoven, "onafhankelijk" voorzitter van de Duurzame Energie Koepel praat voor eigen parochie. Dat mag, maar laat hij zich geen oordeel over anderen aanmatigen.
bas / consultant
Al die wijd open winkeldeuren in de winter. Sommige gemeenten proberen al jaren om die verplicht automatisch te laten sluiten. Het is bijvoorbeeld Amsterdam nog nooit niet gelukt om dat te verplichten. Tvt is circa 1 dag en toch lukt het niet. Voor het publiek is het een zeer slecht voorbeeld; waarom dan thuis moeite doen om meer te besparen.
Advertentie