of 60941 LinkedIn

Apeldoorn worstelt met energie

Ooit was het bedoeling dat Apeldoorn in 2020 energieneutraal moest zijn. Maar dat gaat niet is niet gehaald.

Ooit was het bedoeling dat Apeldoorn in 2020 energieneutraal moest zijn. De gemeente moest dat jaar zelf net zoveel schone energie opwekken als door de inwoners en het bedrijfsleven werd verbruikt. Die verregaande ambitie werd de afgelopen jaren al danig teruggeschroefd als zijnde onrealistisch. Terecht, naar nu blijkt. De gemeente verwacht op grond van de laatste cijfers in 2020 voor zo’n 8 procent energieneutraal te zijn. 

Dat is een tikje minder dan de (bijgestelde) ambitie van 8,7 procent. De gemeente wijt dat onder meer aan het gestegen aantal inwoners. Sinds 2015 kwamen er ongeveer 1.700 woningen bij. Een andere nadelige factor is de economische groei van de afgelopen jaren, die in Apeldoorn tot meer verkeer leidt op de snelwegen die de gemeente doorkruisen. Een factor waarop de gemeente weinig invloed heeft, maar die de energiecijfers drukt. Daarnaast worstelt Apeldoorn – net als de meeste gemeenten – met de locaties waar wind- en zonne-energie kan worden opgewekt. Burgerprotesten zitten tijdige oplevering vaak in de weg.

In 2018 maakte CE Delft in opdracht van de rekenkamercommissie al een tussenbalans op van de Apeldoornse energieambities. Het bureau concludeerde dat het tempo van de transitie onvoldoende is om de (bijgestelde) doelen te bereiken. Vooral de gemeenteraad moest beter worden betrokken bij het door de gemeente vastgestelde scenario ‘Versnelling plus’ en de daarin voorgestelde energiekeuzes. Die conclusie loopt overigens in de pas met het rapport dat de Bredase rekenkamer onlangs over de lokale energieambities publiceerde. Vooral op het gebied van monitoring en bijsturing bleef de raad in gebreke.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
ook Apeldoorn loopt als een kip zonder kop achter de energie gekte aan. Meer apparaten, meer elektrische fietsen en auto s, meer airco s, meer computers...... en dan ook nog 5 g ambities. Kortom subsidie turbines zijn inmiddels een doel opzich geworden dankzij de subsidie graaiers en bewusteloze bestuurders.
Door Krijn van Splunteren op
Dat is een totaal onhaalbare doelstelling, energieneutraal in 2020.
Maar voor realistisch beleid moet je ook geen coalitie vormen met D66 en GroenLinks.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners