of 64740 LinkedIn

Amsterdamse erfpachters kunnen toch gunstig afkopen

Amsterdamse huiseigenaren krijgen alsnog de gelegenheid over te stappen op eeuwigdurende erfpacht onder gunstige voorwaarden. De groep van 15 procent van de erfpachters die nog geen aanvraag deed, oftewel zo'n 30.000 'spijtoptanten', krijgt daarvoor zes maanden de tijd, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Erfpacht) woensdag aan de raad.
Reageer

Amsterdamse huiseigenaren krijgen alsnog de gelegenheid over te stappen op eeuwigdurende erfpacht onder gunstige voorwaarden. De groep van 15 procent van de erfpachters die nog geen aanvraag deed, oftewel zo'n 30.000 "spijtoptanten", krijgt daarvoor zes maanden de tijd, schrijft wethouder Marieke van Doorninck (Erfpacht) woensdag aan de raad.

Vastgezet

In Amsterdam staat 80 procent van de woningen op erfpachtgrond van de gemeente. Via een meer dan honderd jaar oud systeem betalen bewoners erfpacht, een soort huur, waarvan de hoogte voor een bepaalde periode werd vastgezet en na afloop van die periode (soms fors) omhoog ging. Huiseigenaren betalen jaarlijks of hebben het voor een langere periode afgekocht.

 

Afgekocht

Huiseigenaren in de hoofdstad kunnen er in het nieuwe erfpachtstelsel voor kiezen hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen of vast te zetten. Tot 8 januari 2020 golden daarbij gunstige voorwaarden. Zo wordt uitgegaan van de WOZ-waarde in 2014 of 2015. Na 8 januari 2020 werd de veel hogere WOZ-waarde uit 2018 de grondslag.

 

Coulance

Door gebruik te maken van de gunstige voorwaarden konden de huiseigenaren zich dus veel geld besparen als ze willen overstappen. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu 'uit coulance' besloten om de erfpachters die voor 8 januari 2020 nog geen overstapaanvraag deden, tegemoet te komen.

 

ACM

Dat gebeurt nadat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zich over de werkwijze van de gemeente boog. Die concludeerde dat de voorlichting van de gemeente over de financiële voordelen van het overstappen voor een groep mensen mogelijk niet duidelijk genoeg was. Volgens de wethouder is het nog maar de vraag hoeveel erfpachters uiteindelijk van de regeling gebruik zullen maken. 'Veel erfpachters die niet overstappen kiezen daar bewust voor.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers